Ćalović Marković: Opstrukcije očekujem u policiji, ANB, centrima za socijalni rad, Ministarstvu finansija...

"Najvažnije što su građani konačno shvatili da mogu da promijene vlast na izborima, da mogu da promijene vlast olovkom, da za to nije potreban ni građanski rat, ni nasilje, ni ulice nego da je potrebna samo njihova slobodna volja izražena tog dana na izborima i to je najveća vrijednost koju smo dobili, zbog toga što će svaka sljedeća vlast i ova koja dolazi i one koje će doći poslije nje biti svjesne da je smjenjiva i zbog toga imati mnogo veću odgovornost i to je najveća vrijednost koju mi imamo od promjene vlasti nakon 30 godina"

71247 pregleda 928 reakcija 57 komentar(a)
Ćalović Marković, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ćalović Marković, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 12.09.2020. 19:16h

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković ocjenjuje da će pored ekonomske krize i ogromnog epidemiološkog problema jedan od najvećih izazova sa kojima će se suočiti nova vlada biti pokušaj državne administracije da opstruira njenu politiku.

Ćalović u intervjuu Televiziji Vijesti kaže da najveće opstrukcije očekuje u policiji, gdje je to kaže, već vidljivo, potom u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), ali i u centrima za socijalni rad, Ministarstvu finansija, i svim institucijama gdje dominiraju kadrovi zaposleni samo zbog toga što pripadaju nekoj od bivših vladajućih partija.

Zato kao prvi neophodan korak vidi otvaranje institucija kako bi što prije postali dostupni podaci o tome gdje je otišao novac i ko je bio uključen u korupciju i druge nezakonite poslove.

Vladi će zato ponuditi predloge na kojima je MANS radio dvije decenije, ali Ćalović Marković i dalje ostaje u civilnom sektoru, jer kako naglašava, svaka vlast je sklona zloupotrebama i nužno je da postoji njena kontrola.

U razgovoru za Televiziju Vijesti, međutim ističe, da promjenu vlasti nakon tri decenije neprekinute vladavine Demokratske partije socijalista (DPS) vidi kao novu šansu za Crnu Goru.

"Najvažnije što su građani konačno shvatili da mogu da promijene vlast na izborima, da mogu da promijene vlast olovkom, da za to nije potreban ni građanski rat, ni nasilje, ni ulice nego da je potrebna samo njihova slobodna volja izražena tog dana na izborima i to je najveća vrijednost koju smo dobili, zbog toga što će svaka sljedeća vlast i ova koja dolazi i one koje će doći poslije nje biti svjesne da je smjenjiva i zbog toga imati mnogo veću odgovornost i to je najveća vrijednost koju mi imamo od promjene vlasti nakon 30 godina. Ni ova vlast neće biti savršena, nijedna vlast nije savršena i da mi u njoj imamo političke partije različitih ideologija, zato je jako važno da sačuvamo mir i da obezbijedimo puno poštovanje prava manjina, jer je to preduslov za vladavinu prava", istakla je Ćalović Marković.

Šta u periodu prenosa vlasti vidite kao najveće opasnosti, a šta je ono o čemu bi, po Vašem mišljenju, nova vlast naročito trebalo da vodi računa kako ne bi upala u zamke vladanja manje-više svih političkih elita, naročito na Balkanu?

"Pored ekonomske krize i očigledno ogromnog epidemiološkog problema sa kojim ćemo se tek susresti, mislim da će jedan ogroman problem ove vlasti biti jedan pokušaj tihog opstruiranja od strane državne administracije. Mi znamo da je veliki broj ljudi primljen u državnu administraciju samo po političkom osnovu, ne zbog toga što su nešto znali ili bili sposobni, ali među njima ima i onih koji zaista nose ovaj sistem i obezbjeđuju da ova država radi. I novoj vlasti biće vrlo teško da utvrdi ko su ti koji treba da ostanu u državnoj administraciji. Ono što je izuzetno značajno je da ne dođe u zamku da postanu isti kao DPS i da zapošljavaju samo svoje, samo po političkom ključu".

Primjećujete li i da li očekujete u nastavku opstrukcije odlazeće vlasti koja zadržava važne poluge političke, ali i finansijske moći?

"Mi već vidimo sa jedne strane da institucije ne rade svoj posao, vidjeli smo to na primjeru Uprave policije i izostanak njihove reakcije na sve ono što se dešavalo na dan izbora i nakon dana izbora. Ja mislim da će to da se nastavi, prvenstveno u policiji, ANB-u, međutim i po dubini u svim drugim institucijama, u centrima za socijalni rad, u Ministarstvu finansija, u svim institucijama gdje vi imate partijske kadrove koji su zaposleni samo zbog toga što su glasali za DPS, SD (Socijaldemokrate) ili neku od vladajućih partija, i ja mislim da će to biti vrlo vrlo teško prevazići i da će to da traje dugo. Zato ja mislim da ovo vrijeme treba iskoristi da se obezbijedi da se sazna što više informacija o tome koja krivična djela su počinili i da javnost izvrši pritisak na Tužilaštvo koje je i dalje pod kontrolom vladajuće partije da se nešto uradi."

Šta bi specijalno na polju borbe protiv korupcije trebalo da bude jedan od prvih koraka nove vlasti?

"Prvi korak vlasti treba da bude da otvori institucije, da dobijemo podatke, da dobijemo dokumentaciju, da saznamo gdje je otišao novac i ko je bio uključen u korupciju i razne druge nezakonite poslove. Upravo zbog toga nova vlada mora da usvoji novi zakon o slobodnom pristupu informacijama (SPI) i obezbijedi svima nama da možemo da vidimo gdje je otišao naš novac i šta je radio DPS dok je vršio vlast. To je istovremeno i korak koji će da obezbijedi da i ta nova vlast bude transparentna i da u njoj bude manje prostora za korupciju."

Kada bi vam bilo ponuđeno, da li biste prihvatili vođenje nekog resora u Vladi?

"Mislim da ne smiju svi biti dio vlasti, bilo koje vlasti, pa ni ove nove. Mora da postoji građanska kontrola vlasti, moramo da obezbijedimo da se ne pokvari ni ova nova vlast, da se drži tih svojih obećanja, posebno kada je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, da preveniramo da ponovo dođemo u situaciju da za 30 godina čekamo smjenu vlastia da ta vlast ne radi u interesu javnosti. Ja zato mislim da mi moramo da zadržimo i civilno društvo i medije da budu ono što im i jeste funkcija i u demokratskim državama, da budu kontrolori rada vlasti. Ako svi budemo dio tog sistema, ko će onda da ostane sa strane i ukaže na naše greške i na naše propuste. Mi ćemo dati brojne predloge, 20 godina smo radili na tome da se reforme sprovedu - novim ministrima, novoj vladi, novim poslanicima, daćemo sve te predloge i oni će imati priliku da pokažu da li su zaista raspoloženi da nešto promijene."

Da li možete da zamislite situaciju u kojoi vam DPS pomaže u istrazi korupcije njihovih ili funkcionera nove vlasti?

"Mislim da mnoge organizovane kriminalne grupe, mnoga udruženja mafijaškoga tipa u trenutku kada se nađu na udaru, desi se da neki od njih počnu da govore. Znači, dese se svjedoci saradnici, pokajnici, znači mi imamo i primjer Duška Kneževića koji je na sličan način progovorio, ja vjerujem da će biti još sličnih primjera. Ukoliko i DPS, i bilo koja partija u bilo kom trenutku bude imala dokaze da je neko prekršio zakon, da je neko korumpiran i uključen u organizovani kriminal, zasigurno ćemo se tim nekim baviti bez obzira kojoj partiji pripadao."

Bonus video: