Pad turističke posjete na Žabljaku, Šarović: Očekujemo pomoć države

"Presjek za avgust mjesec kada je špic turističke sezone na Žabljaku, prošle godine smo u tom periodu imali 11 hiljada turista registrovanih koji su posjetili Žabljak. Ove godine skoro dvije hiljade turista, zaista ozbiljan pad", kazala je Vanja Šarović

5902 pregleda 7 komentar(a)
Vanja Šarović, Foto: Printscreen
Vanja Šarović, Foto: Printscreen

Tokom jula i avgusta Žabljak bilježi pad turističkih posjeta od čak 82 odsto u odnosu na prošlu godinu. Iako se brojke ne mogu porediti zbog korona krize , iz lokalne turističke organizacije poručuju da iz svega treba izvući pouku i turističku ponudu ubuduće osmislitii i voditi na drugačiji način.

Žabljak ljeti vole da posjećuju stranci u velikom broju, kao i domaći turisti, dok je ove godine drugačija slika usljed pandemije koronavirusa

"Možda trenutno ima manje turista, vidim jako puno beogradskih tablica, jako puno tablica sa primorja što daje neku pozitivu i osjećaj da će biti sve bolje", kazala je mještanka.

U lokalnoj turističkoj organizaciji sumiraju brojke, dodajući da im ni vrijeme nije išlo na ruku. Brojnije posjete zabilježene su tokom vikenda i praznika, ali to nije ublažilo ogroman pad posjeta i prihoda.

"Kada uzmemo presjek cijele turističke sezone imali smo negdje oko 82 posto manju posjećenost u odnosu na prethodnu godinu. Presjek za avgust mjesec kada je špic turističke sezone na Žabljaku, prošle godine smo u tom periodu imali 11 hiljada turista registrovanih koji su posjetili Žabljak. Ove godine skoro dvije hiljade turista, zaista ozbiljan pad", kazala je Vanja Šarović iz TO Žabljak.

Navodi da su u julu mjesecu prošle godine imali devet hiljada turista, a ove godine hiljadu i 200.

Stranih gostiju je bilo svega 13 odsto od ukupnog broja posjeta. Poljaci su prvi došli na Žabljak ove sezone. Zatim, Mađari, Česi i Hrvati, dok su u avgustu prednjačili turisti iz Srbije.

Ovih dana u čarima prirode Žabljaka uživaju Bjelorusi, Ukrajinci i turisti iz Srbije i Hrvatske. Iako je sve neuobičajeno, iz turističke organizacije poručuju da nema predaje, već tek slijedi borba.

"Ono u šta vjerujem, taj durmitorski duh, ljudi koji ne odustaju, koji su itekako navikli da se bore. Slijedi nam period uporne borbe, gdje ćemo se morati itekako potruditi, gdje ćemo morati da privučemo turiste, gdje ćemo ići sa nižim cijenama. Očekujem i da će država u skladu sa svojim mogućnostima naći metode i načine da pomogne onim ljudima kojima je makar primarna djelatnost turizam", rekla je Šarović.

Šarović poručuje da iz ove krize treba nešto naučiti: "Jedna vrlo bitna stvar , da se moramo u turizmu udruživati. Da ne možemo individualno opstati na turističkom tržištu.“

Iako mnogi od turizma žive, građani vjeruju da će se pregrmiti ovaj nezapamćeni period.

Žičara već nekoliko dana ne radi, niti turistički objekti u podnožju Savinog kuka, jer kako saopštavaju iz Turističke organizacije, nema gostiju i imaju samo gubitke.

Bonus video: