Ulcinjani protiv betonizacije Borove šume, Bajraktari: Urađeno sve samo ne zaštita prostora

"Sve parcele su obrađivane u zavisnosti od vlasnika. Niko nije dao nijednu primjedbu, znači da su zadovoljni i da je sve bilo dogovoreno prije nego je koncept izašao u javnost. A znamo da je planer koji ovo radi više naklonjen vlasnicima parcela, nego valorizaciji same površine", kazao je Mavrić

5111 pregleda 124 reakcija 2 komentar(a)
Borovašuma u Ulcinju, Foto: Printscreen
Borovašuma u Ulcinju, Foto: Printscreen

DUP “Hoteli i vile visoke kateqorije” u Borovoj šumi neprihvatljiv je i za ulcinjsku vlast i za opoziciju. Primjedbe MORT-u upućene su sa adrese lokalne samouprave, a ključna se svodi na to da se planirana betonizacija na ovom prostoru ne smije dogoditi.

Međutim postoji ozbiljna bojazan da će se obistiniti tvrdnje civilnog sektora i opozicije da će prošlogodišnja prodaja Borove šume Vladi, radi deblokade računa, Ulcinjane skupo koštati.

Koncept DUP-a u Borovoj šumi, od bivšeg hotela Galeb do Albatrosa predviđa gotovo totalnu betonizaciju tog prostora.

Da takav plan arhitekte Nikole Drakića, ide na ruku samo vlasnicima parcela, tvrde u ulcinjskoj Forci i poručuju da ako se ne promijeni, sigurno neće proći.

"Sve parcele su obrađivane u zavisnosti od vlasnika. Niko nije dao nijednu primjedbu, znači da su zadovoljni i da je sve bilo dogovoreno prije nego je koncept izašao u javnost. A znamo da je planer koji ovo radi više naklonjen vlasnicima parcela, nego valorizaciji same površine", kazao je Ardijan Mavrić iz Force.

Na ovaj plan prva je upozorila URA koja je zajedno sa civilnim sektorom, opozicijom i dijelom odbornika Force, partije na vlasti, protestima i na druge načine pokusala da ubijedi da je proslogodišnja prodaja Borove šume pogrešan potez.

Nepunu godinu nakon što je vlasnik velikog dijela ovog prostora postala vlada, plan izgradnje je pokazao kako su sumnje bile osnovane.

"Da je to katastrofa za Borovu šumu, da je tu urađeno sve samo ne zaštita prostora, da je svaka parcela predviđena za gradnju, nije predviđena nijedna zelena površina i sa takvim planom to je kraj Borove šume. Smjernica je jasna koja je data od planera i to je potpuna devastacija Borove šume", naveo je Omer Bajraktari iz GP URA.

Iz FORCE sada otkrivaju cijenu plana ali i da je planer trebalo da predloži tri različita koncepta DUP-a.

"I od ta tri koncepta Opština da izabere jedan. Oni su predali jedan koncept, što mislim da nije prihvatljivo. Sami iznos po kojem je planer radio, od pet hiljada eura je jako mali, da se isplanira jedan plan tako bitan za opštinu Ulcinj", kazao je Mavrić.

Iz SDP-a ukazuju da "nam se o glavu obijaju i rješenja novog zakona o uređenju i planiranju prostora".

Iz kancelarije glavnog gradskog arhitekte je potvrđeno da je i Opština dostavila primjedbe i sugestije MORT-u, posebno je istaknuto neslaganje sa linijom odmaka, uz upozorenje da ona mora biti stotinu metara od vode, te da se u tom pojasu ne smije ništa graditi.

Urađen je i elaborat o taksaciji zelenila, gdje je evidentiran svaki bor i drvo koje se mora sačuvati.

Opština Ulcinj ne slaže se ni sa projektom pješačke staze, koju je planer izdigao više u odnosu na postojeću.

Bonus video: