Na Žabljaku ponovo ima zaraženih koronavirusom, Vukićević poručuje: Krajnje je vrijeme da se uozbiljimo

Bez inficiranih ostaje još jedino Šavnik

17480 pregleda 4 komentar(a)
Žabljak, Foto: Boris Pejović
Žabljak, Foto: Boris Pejović

Da na Žabljaku ponovo ima zaraženih koronavirusom, potvrdio je TV Vijesti danas predsjednik te Opštine, Veselin Vukićević, koji je, kako tvrdi, podatke dobio od nadležnih zdravstvenih institucija.

"Na Žabljaku je od jučerašnjeg presjeka registrovano tri slučaja lica zaraženih virusom Kovid 19. Po raznim osnovama u programu samoizolacije je 12 osoba. Od toga pet lica po osnovu prelaska granice, četiri lica po osnovu kontakata i jedno lice je ozdravilo", kazao je Vukićević.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje, Žabljak je bez zaraženih, a takvi podaci saopšteni su i danas.

Iz Insitituta za javno zdravlje (IJZ) u odgovoru TV Vijesti navode da dnevni podaci o broju inficiranih, posebno u manjim opštinama koje nemaju epidemilošku službu, ne moraju da pokazuju realno stanje.

"Prva obrada i objavljivanje podataka je po uputnoj zdravstvenoj ustanovi koja često pokriva teritoriju više opština tako da inicijalne klasifkacije novooboljelih po opštinama često ne odražavaju realno stanje na terenu u trenutku objavljivanja. Klasifikacija po opštinama je podložna promjeni nakon dobijanja dodatnih i dopunskih podataka prikupljenih u sklopu epidemioloških istraživanja i prikupljanja podataka sa terena", kazali su iz IJZ-a.

TV Vijesti pitala je i kako fukcioniše Epidemiloška služba u Domu zdravlja Pljevlja u čijoj nadležnosti je i Žabljak, ako se zna da je jedina epidemiološkinja Biljana Čarkilović na bolovanju?

"Funkcioniše na osnovu dodatnog angažovanja epidemiologa Instituta za javno zdravlje Crne Gore koji se rotiraju na sedmičnom nivou", rečeno je iz IJZ-a.

Veselin Vukićević objašnjava i da je na Žabljaku evidentno nepoštovanje mjera. Maske, ističe, ne nose ni turisti ni lokalno stanovništvo , pa je pojava virusa za njega očekivana.

"Krajnje je vrijeme da se uozbiljimo i ispoštujemo sve preventivne mjere. Naše nadležne službe će u narednom periodu u saradnji sa Upravom policije i Sanitarnom inspekcijom pojačati kontrolu nad sprovođenjem propisanih mjera", poručio je Vukićević.

Žabljak je u drugom talasu epidemije dugo bio bez zaraženih koronavirusom. Bez inficiranih ostaje još jedino Šavnik.

Bonus video: