Andrijevica: Mještani sela Kuti zatražili od nadležnih da zaustave transport šumske građe

Razgovor ovim povodom odbili su komunalni inspektor Goran Stojanović i dosadašnji predsjednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović, koji je kazao da se nalazi u samoizolaciji

5474 pregleda 1 komentar(a)
Selo Kuti, Foto: Printscreen YouTube
Selo Kuti, Foto: Printscreen YouTube

Mještani sela Kuti kod Andrijevice zatražili su od nadležnih institucija da pod hitno zaustave dalji transport šumske građe sa područja Štitske rijeke.

Ogorčeni su, kažu, što koncesionar “Boj komerc”, svjestan da odlaskom DPS vlasti gubi privilegije, užurbano siječe i odvozi ogromne količine građe sa prostora Kuti. "Sve je posječeno, sve uništeno, koncesionari Bojovici oni rade evo pet, šest godina, ali drugi koncesionari koji su ubačeni, bog zna kojim putevima", kazao je Milutin Ostojić, mještanin sela Kuti.

"Pretovaranjem kamiona, sječa neograničena, znakovi se ne poštuju, nema znakova, nema ništa, tek samo se ide na korist da bi se što prije raspljačkalo i što prije da se uništi", dodao je još jedan mještanin, Novo Đukić.

Koncesionari su, tvrde mještani, uništili i put.

Zbog svih ovih problema a naročito zbog uništavanja mještani su ranije blokirali kamione.

Iz Šumske uprave Andrijevica tvrde da je sječa u području Kutske rijeke manja od plana za ovu godinu. Tvrde i da nije bilo pretovara kamiona, bar ne onih koji su kontrolisani.

"Od osam kamiona, koji su prije nekih 15 dana bili na mjerenju, znači jedan je bio samo u pretovaru, mislim da je 800 kilograma, kako sam čuo", kazao je direkor Uprave za šume Andrijevica, Milutin Marsenić.

Razgovor ovim povodom odbili su komunalni inspektor Goran Stojanović i dosadašnji predsjednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović, koji je kazao da se nalazi u samoizolaciji.

Mještani navode da će tražiti preispitivanje svih koncesionih ugovora za šume ali i za izgradnju minihidroelektrana, jer su kako isticu ostali ne samo bez rijeka,vec i bez pijaće vode. Samo na području Kutske rijeke brat predsjednika Opštine Srđana Mašovića, Igor Mašović gradi pet malih hidroelektrana.

"I za neku godinu nećemo imati gdje da pijemo, a na svaki je ćošik ovdje voda vrela, ovdje su bili izvori, moglo je da snadbijeva svu Crnu Goru, izvorima", kazao je Milutin Ostojić.

Oči mještana sada su uprte u novu vlast u Andrijevici, ali i vladu od kojih očekuju da učine nešto da njihove rijeke i izvori ponovo poteku, a šume prolistaju .

"Da mi proživimo ponovo, da imamo opet vodu, da imamo šume, dako će šume porasti", poručio je Milutin Osmajić.

Bonus video: