epidemiološka situacija u Crnoj Gori postaje sve složenija

Popović Samardžić: Moramo da zatvorimo ugostiteljske objekte, teretane, kazina...

Epidemiološkinja ističe da je potrebno što prije napraviti stručno vijeće koji zna strategiju, te da to tijelo moraju voditi stručni epidemiolozi, tijelo kome će građani da vjeruju

102859 pregleda 1908 reakcija 166 komentar(a)
Popović Samardžić, Foto: Printscreen YouTube
Popović Samardžić, Foto: Printscreen YouTube

Gostujući u “Bojama jutra” na TV Vijesti epidemiološkinja i predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić rekla je da epidemiološka situacija u Crnoj Gori postaje sve složenija, ide prema ružnom scenariju, ali ako se budemo pridržavali mjera koje su na snazi, za dva mjeseca bi moglo doći do poboljšanja stanja.

“Kao da ne postoji nacionalno tijelo, institucije, kao kao da je sve zamrznuto, to je moj osjećaj. Svi treba da se zapitamo šta možemo da uradimo kako bi ovu situaciju učinili boljom, počevši od institucija. Najjednostavniji i najefektivniji put u borbi protiv virusa korone je nošenje maski. Ako bi se držali svih preporuka, trebalo bi dva mjeseca da poboljšamo stanje”, rekla je dr Popović Samardžić.

Zbog sve većeg broja oboljelih I hospitalizovanih pacijenata od Kovida-19 doktorka ističe da je potrebno što prije uvesti drastičnije mjere.

“Moramo da zatvorimo ugostiteljske objekte, teretane, kazina. Da kontrolišemo javno okupljanje mladih. Molim ljude da u zatvorenom prosturu nose maske, da prave distancu. Mladi ljudi nose virus kući”, rekla je dr Popović Samardžić.

Epidemiološkinja ističe da je potrebno što prije napraviti stručno vijeće koji zna strategiju, te da to tijelo moraju voditi stručni epidemiolozi, tijelo kome će građani da vjeruju.

“Institucije molim da što prije obrazuje stručno tijelo kome će građani da vjeruju. Izjave dr Vesne Miranović izazivaju revolt kod građana”, rekla je dr Popović Samardžić.

Zbog najvećeg žarišta epidemije u Nikšiću I Beranama dr kaže da mora da se razmišlja lokalno.

“Situacije je sve složenija. Moramo djelovati lokalno, privremene bolnice u Beranama I Nikšiću moraju što prije da se otvore. Pacijenti iz Nikšića se već usmjeravaju u bolnicu u Baru. Kolege su premorene i sve ih je manje. I među zdravtsvenim radnicima ima zaraženih”, istakla je dr.

Dr kaže da izemeđu zdravstvenim radnicima nema komunikacije, da Institut drži informacije za sebe, te da ona ne zna sve pozitivne slučajeve na Cetinju.

Ističe da strategija mora da bude testiranje, traženje kontakata oboljelih, izolacija.

Smatra da mikrobiolozi nisu dovoljno uključeni u posao, da im je potrebna samo podrška u tehničkom smislu, kako bi mogli da pomognu svojim kolegama.

Preporučujemo za Vas