VIDEO Ćalović Marković: Dio glasača DPS-a se više plaši boga nego Đukanovića, ta partija pojela je samu sebe

Gošća Petra Komnenića bila je Vanja Ćalović Marković, izvršna direktorica MANS-a

107562 pregleda 932 reakcija 103 komentar(a)
Foto: Dušan Cicmil
Foto: Dušan Cicmil
Ažurirano: 18.09.2020. 12:00h

Gošća Petra Komnenića u sinoćnjem izdanju emisije "Načisto" bila je Vanja Ćalović Marković, izvršna direktorica MANS-a.

Ona je kazala da su je rezultati parlamentarnih izbora iznenadili, te da je "važno da su građani razumjeli da se vlast može promijeniti olovkom".

Takođe, kazala je da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović "uključio crkvu u politiku", te da se ispostavilo da se jedan dio birača DPS-a više plaši boga nego Mila Đukanovića.

Istakla je i da Duška Kneževića ne doživljava kao humanistu koji se bori za društvo i protiv režima, te da "on i slični samo mogu biti pokajnici i svjedoci saradnici".

TOK EMISIJE

21:40 Nove institucije, kada se promijeni vlast, moraju da budu otvorenije... Naša uloga treba da bude otkrivanje slučajeve zloupotreba, korupcija, bez obzira gdje se dešavala... Moramo da obezbijedimo da postoji dio društva koje nije uključeno u političke priče, koje nije uključeno u bilo kakvu raspodjelu moći i ko radi svoj posao bez obzira ko je na vlasti. Mislim da je to način na koji mi treba da služimo ovoj državi i da dokažemo političarima da to što su došli na vlast ne znači da neće imati neka ograničenja i da za ono što su obećali biće nego ko će da ih podsjeti i da ih drži za riječ", poručila je Ćalović Marković.

21:35 Moramo da smanjimo državnu administraciju. DPS je zvanično smanjivao, ali je samo povećavao... Ti ljudi će postajati socijalni slučajevi. Našu ekonomiju dići u odnosu na neke zemlje je lako, nama ne treba mnogo. Glavna prepreka investitorima kod nas je bila korupcija, kod nas su dolazili investitori koji su znali nelegitimne puteve. Naša ekonomija je toliko mala, da bez obzira na svjetsku ekonomsku krizu imate mnogo investitora koji će tražiti neke šanse i prilike... Ako nova vlast pošalje poruka da je ovdje vladavina prava ovdje će doći ozbiljni investitori. Pokušavali su da dođu. Znate li koliko je investitora kod nas dolazilo da prijave slučajeve korupcije. Norveška firma nije mogla da konkuriše za male hidroelektrane zato što je bio to posao za prijatelje i kumove DPS-a", kazala je Ćalović Marković.

21:30 Moramo mnogo da radimo da izađemo iz ovoga... Bojim se da će se željeti brzi rezultati sad i odmah. To će biti izazov nove vlasti. Biće mnogo posla.

21:24 Kod nas funkcioneri koji su uhvaćeni u korupciji išli su u ambasadore... Neki su unapređivani da se nagrade. Mislim da je Duško Knežević insajder, svjedok saradnik, predstavlja se kao humanista koji se bori za društvo i režim i ja ga tako ne doživljavam. On i slični samo mogu biti pokajnici i svjedoci saradnici. Ne mogu biti moralne figure nakon što su 20, 30 godina užasnog bogaćenja zbog veza sa režimom odlučili da progovore kada su se posvađali sa tim režimom. Može Duško Kneževič kao svjedok saradnik, ako da dovoljno vrijedne informacije, a do sada nije, da se izvuče bez krivičnog gonjenja. Ali ne može da drži imovinu ako je nezakonito stekao", poručila je Ćalović Marković.

21:22 "Imam mnogo favorita za krivično gonjenje. Milo Đukanović, njegov brat, sestra... Imamo Gvozdenovića, koji je poznat po brojnim aferama, ne smijemo da zaboravimo Brana Mićunovića..."

21:20 Imamo poseban strateški značaj samo kada je organizovani kriminal u pitanju... Postoje mnogi razlozi zbog čeka međunarodna zajednica treba da pomogne novoj vlasti.

21:14 Đukanović je relativno lako priznao rezultate izbora, dok premijera sada nema nigdje... Ne znamo šta se dešava, jer Vlada ne objavljuje izvještaje sa sjednica, ne znamo koliko je novca u budžetu...", kazala je Ćalović Marković.

21:09 Ugovori o koncesiji za mHe se moraju raskinuti. Čak i ako to budemo morali da platimo... treba preispitati da li se može izaći iz tih ugovora i ne plaćati im se odšteta... Šta ćemo sa Možurom da radimo...".

20:55 Jedan od razloga zašto je DPS izgubio ove izbore jer je pojeo sam sebe", smatra Ćalović Marković.

20:50 Postoji ogromna količina dokaza u SAD u slučaju Telekom koje tužilaštvo nikad nije htjelo da uzme. Sa tim dokazima ići u sudstvo pod kontrolom Vesne Medenice znači pranje njihovih biografija i mi moramo da očistimo sudstvo. Mi moramo da nađemo legitiman način da se izvrši lustracija u sudstvu...", kazala je Ćalović Marković

20:45 Kako ćete da sprovedete čišćenje u ANB-u koji je srastao sa organizovanim kriminalom i koji se nije očistio od komunističkih kadrova... Kako ćete da nadoknadite žrtvama režima ono što su preživjeli od tog ANB-a. Kako ćete nadoknaditi izgubljeni život Ibrahimu Čikiću. Moramo da gledamo naprijed i kazniti one koji su odgovorni, a ne zato što su glasali neku političku partiju. Moramo da kaznimo one koji su kršili ljudska prava jer bez toga ovo društvo ne može naprijed...", poručila je Ćalović Marković.

foto: Dušan Cicmil

20:42 Novoj većini fali jedan glas da bi izabralo VDT-a. Mi nemamo VDT-a nego vršioca dužnosti te funkcije... Novi vrhovni državni tužilac mora da pokrene postupak protiv postojećeg specijalnog tužioca zbog krajnje selektivnog postupanje, a onda imenuje i novog. Nisu problem samo Stanković i Katnić nego svi po dubini... Ključno je promijeniti vrh.

20:25 Dok je DPS bio na vlasti tvrdila sam da ću se boriti za pravo na pravično suđenje Mila Đukanovića. Tada su mi se u DPS-u smijali. Mislim da će im danas biti drago zbog toga. Boriću se jer vjerujem da svako ima pravo da uživa ista ljudska prava. A drugo, zato što znam da bi to bilo najgore nešto i najveća usluga koju bi mogli da mu učinimo - da mu sudimo na način koji nije u skladu sa međunarodnim standardima i da onda to padne na Evropskom sudu za ljudska prava i da mu operemo biografiju zauvijek kako što je to urađeno u slučaju Šarića i Kalića.

20:23 Bitno nam je da nađemo legitimne mehanizme da oduzmemo imovinu onima koji su je nezakonito stekli, poručila je Ćalović Marković.

20:20 DPS sve što je radio u posljednje vrijeme radio je uz fingiranje svih mogućih rasprava. Ignorisali su stručne predloge, da svoja pitanja stave u prvi plan, a ta pitanja nikada nisu bila ekonomija, korupcija, organizovani kriminal, njihovi rezultati onoga što su radili, nego su samo bila pitanja koja su dijelila ove građane jer su tako mislili da će mobilisati dio svog biračkog tijela. Prevarili su se, ispostavilo se da se jedan dio njihovih birača više plaši boga nego Mila Đukanovića.

20:16 Milim da su Đukanović i DPS bili u šoku rezultatima izbora. Ovo su prvi izbori koji su raspisani po pravilima koje je DPS pisao. Proglašavane se tajnom brojne transakcije u budžetu... Opozicija je izašla na takve izbore gdje je DPS bio u prednosti. Očigledno je aktivno uključenje crkve u politiku, ali ih je Đukanović kroz Zakon o slobodi vjeroispovijesti uključio... Inače, Zakon o slobodi vjeroispovijesti je diskriminatoran. Crkva se protiv tog zakona bavila svim sredstvima", rekla je Ćalović Marković.

20:13 Vi poslije 30 godina konačno dobijate neku promjenu i sada i ne možemo da očekujemo da bude ni savršeno ni idealno. Imamo mnogo problema - ozbiljne probleme u ekonomiji, epidemiološku krizu... Ali imamo u jednu činjenicu da će ta nova vlast da uđe u jedan sistem koji je 30 godina stvaran.

20:07 Mislim da smo se svi iznenadili izbornim rezultatima. Ja sam bila iznenađena da će se to baš sada desiti. Važno da su građani razumjeli da se vlast može promijeniti olovkom. Imamo jačanje desnice, ukjlučivanje crkve, imaćemo vladu koju će činiti partije koje nemaju toliko toga zajedničkog. Dosadašnje partije na vlasti su dominantno imale samo lične interese, korupciju...", kazala je Ćalović Marković

Bonus video: