Posao dali osuđenom za kriminal, raskinut ugovor od skoro dva miliona eura

Podgorički Vodovod moraće da raskine ugovor o izgradnji prve faze sekundarne kanalizacije u Podgorici koji je zaključio sa kompanijom "Toškovići", jer je njen vlasnik Ivica Tošković prošle godine pravosnažno osuđen zbog stvaranja kriminalne organizacije i utaje poreza

48453 pregleda 140 reakcija 29 komentar(a)
Upravna zgrada podgoričkog "Vodovoda", Foto: Luka Zeković
Upravna zgrada podgoričkog "Vodovoda", Foto: Luka Zeković

Glavni grad je ove godine aktivnije radio da poboljša kanalizacionu mrežu u Podgorici. Najavljen je početak izgradnje novog kolektora i sekundarne kanalizacione mreže. Projekat je finansiran novcem njemačke KfW banke pomoću dva kredita, vrijedna 40 miliona eura.

Tenderska pravila KfW banke predviđaju da ugovori koji se finansiraju novcem banke ne mogu biti zaključeni sa kompanijama i licima koja su pravosnažno osuđena za "učestvovanje u kriminalnoj organizaciji, pranje novca, terorizam, dječiji rad ili trgovinu bijelim robljem".

Da podgorički "Vodovod" nije poštovao uslove kredita KfW banke, ali ni pozitivne zakone Crne Gore, pokazuje to što je u martu ove godine sa podgoričkom kompanijom "Toškovići" potpisan ugovor o izgradnji kanalizacione mreže na Koniku, vrijedan 1,8 miliona eura.

U momentu potpisivanja ugovora, vlasnik kompanije, Ivica Tošković je već bio pravosnažno osuđen za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i utaja poreza, nakon sprovedene istrage u slučaju "Vardar". Tošković je označen kao član kriminalne grupe koja je oštetila državni budžet za 3,7 miliona eura, a u sporazumu o priznanju krivice zaključenom prošle godine obavezao se da vrati 140.000 eura za koliko ga je tužilaštvo teretilo i plati kaznu od 40.000 eura.

Odgovor na pitanje kako je zaključen ugovor sa Toškovićem, MANS pokušava dobije od Glavnog grada i "Vodovoda", ali ni na jedan o poslatih mailova, još od kraja jula nije stigao odgovor. Praksa ignorisanja svih značajnijih i delikatnijih tema koje traže odgovor javnosti kulminirala je inače od kada je na mjesto gradonačelnika došao Ivan Vuković.

U međuvremenu, kompanija "Toškovići" nastavila je da realizuje potpisani ugovor što je potvrdio i Vuković, tokom jedne od posjeta gradilištu na Koniku krajem avgusta.

Odgovor je međutim stigao od njemačke KfW banke koju je Istraživački centar MANS-a obavijestio da je došlo do kršenja tenderske procedure, što su nakon internih provjera iz banke i potvrdili.

"Nakon analize relevantnih dokumentata, došli smo do zaključka da ovaj slučaj podliježe sankcijama. U tom smislu, informisali smo ugovarača, "Vodovod i kanalizaciju" Podgorica da ovaj ugovor nije moguće finansirati iz sredstava KfW banke i EU Investicionog okvira Zapadnog Balkana".

Nakon ovakvog odgovora banke, jasno je da "Vodovod" mora raskinuti ugovor sa kompanijom "Toškovići". Zanimljivo je i da se crnogorski nadležni organi ne bave ovim slučajem, budući da i domaće zakonodavstvo izričito zabranjuje ugovaranje poslova sa licima pravosnažno osuđenim za krivična djela sa elementima korupcije, pranja novca i prevare.

Kako pak Vodovod planira da nastavi realizaciju posla još nije poznato, jer ni to preduzeće, a ni Glavni grad nisu odgovorili ni na ovo pitanje.

Sa druge strane, MANS je obilaskom terena početkom sedmice utvrdio da mašine i radnici "Toškovića" nesmetano nastavljaju sa radovima.

Bonus video: