Kasalica: Ova dva primjera pokazuju kako se baca novac svih građana

Ona kaže da smanjenja penzija neće biti, ali vjeruje da će se zaposleni u javnoj upravi morati suočiti s otpuštanjem i smanjenjem zarada

59421 pregleda 295 reakcija 23 komentar(a)
Kasalica, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Kasalica, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Novu Vladu Crne Gore, kad god bude formirana, najveći izazov čeka u oblasti ekonomije.

Naslijediće najveći državni dug od 3,7 milijardi eura, što je čak 90 odsto BDP, a dočekaće je i drastičan pad javnih prihoda, kao i broja zaposlenih, zbog korona-krize.

Ekonomska analitičarka Mila Kasalica smatra da prvi zadatak nove vlade mora biti rebalans budžeta za ovu i usvajanje održivog budžeta za narednu godinu.

Ona kaže da smanjenja penzija neće biti, ali vjeruje da će se zaposleni u javnoj upravi morati suočiti s otpuštanjem i smanjenjem zarada.

Prema podacima Ministarstva finansija iz juna, javni dug Crne Gore do kraja godine iznosiće tri milijarde i 700 miliona eura, mada je on već sada dostigao taj iznos, što je čak 90 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Osim ovolikog državnog duga, novu vladu dočekaće i značajan pad budžetskih prihoda – gotovo za četvrtinu.

Najpogođeniji turizam, zbog pandemije koronavirusa, u julu i avgustu, bilježi pad od oko 90 odsto, iako su Vladine projekcije išle do 40.

Pad prometa u trgovinama je do 25 procenata pa dok se naredne sedmice očekuje zvanična statistika, konsultantska kompanija 'Fidelity consalting' nedavno je izračunala da će crnogorska ekonomije u drugom kvartalu pasti 24,6 odsto.

U kakvom stanju aktuelna Vlada ostavlja javne finansije novoj, ekonomska analitičarka Mila Kasalica ilustruje kroz dva primjera, koja po njenom mišljenju pokazuju kako se baca novac svih građana.

"Da se kupi potpuno neproduktivna zgrada za Monstat koja je zvanično koštala devet miliona. Tih devet miliona otišlo je iz budžeta Crne Gore u trenutku kad savaki normalni privrednik i institucije države čuvaju gotovinu. Drugi primjer je još eklatantniji - Agencija za zaštitu konkurencije je imala rok da da svoje mišljenje o eventualnoj pomoći "Montenegro erlajnsu" do kraja januara. Izdali su 3. septembra mišljenje o tome da pare ne treba da idu, iako su one sve već do 29. avgusta izašle iz budžeta Crne Gore", istakla je Kasalica.

Kasalica kaže da postoji mnogo problema koje nova vlada mora da rješava.

"Odraditi održivi rebalans budžeta za ovu godinu i pripremiti budžet za sljedeću godinu. Taj rebalans mora da nas suoči sa tim šta je konkretna reforma u broju zaposlenih, i koliki je procenat smanjenja. Ako je odlazeća vlast najavljivala od 30 do 40 procenata smanjenja onda sa tim već sad mora svako da se suoči", rekla je Kasalica.

Ona smatra da ne postoje razlozi za smanjenje penzija ali da to ne bi trebalo da važi za zaposlene u javnoj upravi.

Upitana gdje pronaći nedostajući novac, Kasalica kaže da para u sistemu na globalnom planu ima, jer centralne banke štampaju novac nemilice, i zbog toga se tržišta kapitala održavaju u iluziji da je sve dobro, iako je realna ekonomija u velikim problemima.

"Šta to znači za Crnu Goru? Transparentnim putem se obratiti međunarodnim institucijama, na svaki način naći gotovinu i uvesti je u sistem. A ako bude potrebno i ići prema netransparentnim rješenjima, da se spasi budžet, a ne da se jačaju privatni džepovi", rekla je Kasalica.

Kasalica ocjenjuje da rata za auto put koja dospijeva na naplatu naredne godine, od oko 66 miliona, ne bi trebalo da predstavlja značajan odliv, ako se uradi održiv rebalans za ovu i budžet za narednu godinu.

Misli i da ostale rate moraju da se reprogramiraju.

Inače, stari dugovi prema važećem Programu ekonomskih reformi, samo do kraja ove godine iznose 150 miliona, dok u narednoj moramo da platimo 456 miliona, plus 102 miliona za kamate.

Bonus video: