Nikšić: Građani negoduju, na Trgu slobode ne bi smjelo da bude vozača bicikala i električnih trotineta

Dozvoljeno nije, jasni su iz Sekretarijata za saobraćaj Opštine Nikšić, odakle podsjećaju na table upozorenja koje svi treba da poštuju

13959 pregleda 66 reakcija 4 komentar(a)
Trg slobode u Nikšiću, Foto: Boris Pejović
Trg slobode u Nikšiću, Foto: Boris Pejović

Trgovi važe za srce grada, a nakon rekonstrukcije i proširenja to se posebno osjeća na nikšićkom Trgu slobode. Na njemu je naročito živo u večernjim satina, kada mnogima opuštanje, odmor i šetnju remete oni koji se tu ne bi smjeli naći.

"Biciklisti voze vrlo brzo i agresivno. Podižu bicikla na zadnji točak i izvode razne akrobacije. Ugrožavaju bezbjednost starijih ljudi i prvenstveno male djece", kazao je Dejan Batrićević, građanin Nikšića.

Osim bicikala, u velikom broju se voze i električni trotineti. Batrićević nije jedini koji se zbog ovoga obratio Televiziji Vijesti, a prethodno se, kaže, više puta žalio policiji i Komunalnoj policiji, ali te službe opomenama nijesu puno postigle. Zato traži da se nešto konkretno učini.

"Da se stavi neka tabla gdje stoji da je dozvoljeno biciklima ili nije dozvoljeno. Ako je dozvoljeno da se stavi neko upozorenje za mlađu populaciju", objašnjava Batrićević.

Dozvoljeno nije, jasni su iz Sekretarijata za saobraćaj Opštine Nikšić, odakle podsjećaju na table upozorenja koje svi treba da poštuju.

"Obavještavamo Vas da prema ovom Sekretarijatu nije podnešen nijedan zahtjev u svrhu korišćenja javne površine za vožnju bicikala i električnih trotineta na Tgu Slobode, i samim tim proizilazi da nije izdato ni jedno odobrenje po tom osnovu za navedenu javnu površinu", saopšteno je iz Sekretarijata za saobraćaj Opštine Nikšić.

Ipak, u praksi se dešava da se prilikom proslave nekih događaja, trgom voze čak i automobili. Za Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića, to je neprihvatljivo, pa imaju namjeru da u zahtjevima prema nadležnima odu i korak dalje.

"Da Trg slobode i okolnih šest ulica budu pješačka zona. Nije to samo zbog majki sa kolicima, penzionera koje ometaju biciklisti i na nekim manifestacijama divlji automobilisti, već je razlog i buka. To treba da bude jedna oaza mira", rekao je Maksim Vujačić iz Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića.

"Jedva smo se navikli da plaćamo parking. Ranije smo se parkirali po trotoarima, zagrađivali ih. Ali eto navikli smo se na parking. Kao i u svim normalnim zemljama- ja to apsolutno podržavam", rekao je Batrićević.

Inicijativu da trg i šest ulica koje se u njega ulivaju budu rasterećene svakog vida saobraćaja Društvo će Opštini uputiti krajem septembra. Do novih pravila, da se poštuju važeća - na potezu je policija.

Bonus video: