"Prema osobama sa psihičkim problemima i dalje postoji snažna distanca"

"Psihijatrija u zajednici je dostupnija, efikasnija, promoviše ljudska prava u interesu pacijenata“, rekla je Dakić

2530 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Gostujući u „Bojama jutra“ na TV Vijesti Mirjana Radović iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore rekla je da u crnogorskom društvu prema osobama sa psihičkim problemima i dalje postoji snažna distanca uz brojne predrasude.

„Institucionalizacija nije rješenje. Pacijenti se moraju izmještati u zajednicu“, rekla je Radović.

Dr Tea Dakić sa Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore objašnjava da izmještanje pacijenata u zajednicu podrazumijeva širok front pripreme.

„Moramo da imamo otvorena odjeljenja, grupe za samopomoć, podršku stanovanja. Psihijatrija u zajednici je dostupnija, efikasnija, promoviše ljudska prava u interesu pacijenata“, rekla je Dakić.

Doktorka Dakić ukazuje na to da im je zgrada u kojoj se liječe psihijatrijski bolesnici privremena već 60 godina, te da ih sistem ne podržava na adekvatan način.

„Potrebna je edukacija od vrtića, podizanje svijesti građana, podržati razvoj centara za mentalno zdravlje. Polako da se izmještamo iz institucija ka zajednici“, rekla je Dakić.

Komentarišući to što se posljednjih dana na društvenim mrežama dijelio snimak nage ženske osobe koja prelazi prometnu ulicu u Podgorici doktorka kaže da iako ne znamo je li riječ o psihijatrijskom pacijentu ili sociološkom performansu ti postavljeni snimci više govore o tome ko ih je postavljao.

Doktorka kaže da smo svi u riziku da mentalno obolimo, neko manjem neko većem, te savjetuje da se obratimo ljekaru ukoliko osjetimo da se duže suočavamo sa nelagodom te ako nismo više u stanju da radimo ono što smo mogli ranije.

Mirjana Radović iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda kaže da u odnosu na prethodni period u njihovim kontrolama na terenu bilježe određene pomake na bolje, da se koristi savremena terapija, ali da i dalje postoje problemi koji se tiču objekata koji su stari po nekoliko decenija, o nedostatku osoblja, kao i to da imamo pacijenti koji kada završe liječenje nemaju gdje da se vrate.

„Postoje pacijenti koji su završili liječenje, ali tu ostaju jer nemaju gdje da odu . Čovjek je 35 godina živio u kotorskoj bolnici o trošku bolnice“, rekla je Radović.

Radovič kaže da je neophodno ojačati zajednicu da bi se ljudi sa određenim mentalnim problemom uspješno integrisali.

„Plašimo se da situacja može da bude gora u okolnostima epidemije virusa korona. Postavlja se pitanje da li smo spremni da se suočimo sa tim periodom“, rekla je Radović.

Bonus video: