Vuleković: Polazak djece u vrtić zahtijeva povećan oprez

„Biće izazovno napraviti razliku između sezonskog gripa i Kovida-19. Ne znamo sve simptome koronavirusa i dalje učimo o ovoj bolesti“, rekao je specijalista pecijatar dr Siniša Vuleković

7071 pregleda 75 reakcija 2 komentar(a)
Vuleković, Foto: TV Vijesti
Vuleković, Foto: TV Vijesti

Gostujući u „Bojama jutra“ na TV Vijesti specijalista pedijatar dr Siniša Vuleković kaže da polazak djece u vrtić zahtijeva povećan oprez roditelja, vaspitača i pedijatara koji moraju da daju svoj maksimum kako bi djeca bila bezbjedna i zdrava.

„Biće izazovno napraviti razliku između sezonskog gripa i Kovida-19. Ne znamo sve simptome koronavirusa i dalje učimo o ovoj bolesti“, rekao je Vuleković i dodao da su kod Kovid slike kod djece do sada bili zastupljeniji stomačni problemi nego respiratorni, te da šarenolikost simptoma zna da zbuni.

Ističe da će bilo kakva infekcija kod djece značiti isključivanje iz kolektiva, a to su povećana temperatura, dijareja, respiratorni problemi.

Napominje da nam niko na svijetu ne može garantovati da nam se dijete neće zaraziti u vrtiću, te da je najbitnije da se pridržavamo osnovnih mjera, da ne pravimo paniku jer smo svi u istoj situaciji.

Vuleković savjetuje da je za dobar imunitet kod djeteta neophodno dovoljno sna, da dijete legne u „normalno“ vrijeme, da provede dovoljno vremena u igri, da se kvalitetno hrani, te da smo kao roditelji dužni da mu pružimo optimističnu sliku u kući i prijatnu atmosferu.

„Da li ćemo uključiti minimalnu suplementaciju to je manje bitno, kad ispunimo ove elementarne stvari koji su znali naši stari, uradili smo pravu stvar“, rekao je Vuleković.

Bonus video: