Crnogorac: Nema mijenjana spoljnopolitičkog kursa Crne Gore, Vučić i Đukanović su dva kraka iste hobotnice

Gost Petra Komnenića bio je Srećko Crnogorac, savjetnik za politiku i međunarodne odnose Zdravka Krivokapića, nosioca liste "Za budućnost Crne Gore"

91832 pregleda 306 reakcija 129 komentar(a)
Crnogorac i Komnenić, Foto: Dušan Cicmil
Crnogorac i Komnenić, Foto: Dušan Cicmil
Ažurirano: 24.09.2020. 21:59h

Savjetnik za politiku i međunarodne odnose Zdravka Krivokapića, nosioca liste "Za budućnost Crne Gore" bio je gost Petra Komnenića u emisiji "Načisto".

On je na početku razgovora kazao da je Krivokapić na konstitutivnu sjednicu Skupštine juče "došao taksijem, a ne majbahom", te da se "narodna volja" iskazana na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta mora ispoštovati.

Ocijenio je i da DPS "ako ne pokaže volju da se transformiše i izabere rukovodsto ono koje nije kompromitovano očekuje tužna sudbina u političkom smislu".

Poručio je i da se sastav buduće Vlade Crne Gore "neće praviti ni u Vašingtonu, Briselu, Moskvi i Beogradu, već u Podgorici".

Kazao je i da neće biti bilo kakve radikalne promjena u spoljnopolitičkom kursu Crne Gore.

TOK EMISIJE

21:40 Naredna vlada mora biti formirana što prije, bez sukoba interesa i ideologija. Njeni zadaci da se suoči sa epidemiološkom krizom, ekonomskom katastrofom...

21:35 (Aleksandar) Vučić (predsjednik Srbije) i Đukanović su dva kraka iste hobotnice. To je moje privatno mišljenje, rekao je Crnogorac.

21:30 Neće biti bilo kakve radikalne promjena u spoljnopolitičkom kursu Crne Gore kada je u pitanju naredna Vlada, s obzirom na njen sastav. Sastav Vlade garantuje nepromjenjihost spoljnopolitičkog kursa, istakao je Crnogorac.

foto: Dušan Cicmil

21:15 Radilo se o tvitu koji je potaknut činjenicom da je u to vrijeme ta publikacija sasvim otvoreno stala i založila se za ono što bi bilo defakto bilo izazivanje bratoubilačkg rata u Crnoj Gori i protjerivanja određenog broja ljudi zbog religijske i nacionalne pripadnosti, rekao je Crnogorac komentarišući svoj twitt o pojedinim medijima iz 2019. godine.

21:09 Taj snimak nalazi se u javnom domenu devet godina... i ja nisam toliko naivan da misli da se slučajnom pojavio u vrijeme kada se pregovara o novoj vladi. Tamo se vidi čovjek koji je doveo kuma do te kuće. Zaista se nadam da niko nije toliko neučtiv gost da razmješta bilo kakve vrste ornamenata kada uđe u nečiju kuću", kazao je između ostalog Crnogorac komentarišući snimak na kojem je Krivokapić krajem 90-ih sa Nikolom Kavajom, "samoproglašenim četnicima"...

21:00 Politički akt je bio potez Carevića i pokazao šta je bila prethodna uzurpatorska vlast u Budvi. Postoje države gdje je to uobičajena situacija, prije svega u Grčkoj, kazao je Crnogorac komentarišući to što su sveštenici MCP osveštali danas zgradu Opštine Budva nakon što je Marko Bato Carević izabran za predsjednika Opštine Budva.

20:53 Da li je sekularna priroda ugrožena, ako je crkva omogućila atmosferu da se dođe do dogovora ne vidim nikakav problem i msilim da nije... Crkva bez ikakve sumnje neće prekoračiti sekularni okvir...

20:45 Sastav Vlade Crne Gore neće se praviti ni u Vašingtonu, Briselu, Moskvi i Beogradu, već u Podgorici. Siguran sam da će Krivokapić doći do najboljih rješenja. Ko će se naći u kom resoru, to zavisi iskjučivo od mandatara.

Crnogorac
Crnogoracfoto: Dušan Cicmil

20:42 Kada je riječ o resorima kao što su ministarstvo pravde, unutrašnjih poslova, ANB, mislim da više nikada ne smijemo dospjeti u situaciju u kojoj bilo koja politička partija upravlja osjetljivim resorima. ANB mora biti predata u ruke profesionalaca.

20:39 Bez ikakve sumnje naredna vlada ima limitiran i težak zadatak. Prvo da rekonstruiše ono što je DPS-ov partitokratski sistem, ona mora da demontira ono što je DPS uspostavio kao eksploatorski sistem, da obezbijedi preživljavanje crnogorske ekonomije. Kao i da u ovoj državi imamo fer i demokratske izbore konačno i zauvijek", ocijenio je Crnogorac.

20:35 "Ova promjena će transformisati crnogorsko društvo, sam DPS, ali i novu vlast... Možemo imati zdrav politički spektar".

20:32 Ministarka nauka je visokoobrazovana dama. Biti ministar nauke nije profesionalno već političko namještenje. Da li ona može biti od koristi u budućoj Crnoj Gori, mislim da može ukoliko to želi. Ali opet ne na poziciji na kojoj se nalazi u vladi, ili u vlasti.

20:30 Sporazum tri koalicije predviđa odsustvo bilo kakvog revanšizma... Đukanović je suočen sa očuvanjem kohezije sopstvene partije. Svjedočimo eroziji te političke organizacije i ako ne pokaže volju da se transformiše i izabere rukovodsto ono koje nije kompromitovano očekuje je tužna sudbina u političkom smislu.

20:25 Šef crnogorske vlade morao bi da vodi računa sa kim se sreće i sa kim pregovara. To je moj lični stav", kazao je Crnogorac objašnjavajući njegovu izjavu da bilo koji premijer koji bi prihvatio da stisne šaku bivšim članovima OVK-a, ili ljudima za koje postoji ozbiljna sumnja da su učestvovali u ratnim zločinima po automatizmu izgubio svaku vrstu autoriteta

20:19 Sada on (Krivokapić) jeste u prilici da predloži sastav nove vlade u kojem će nadam se biti i nacionalne manjine, istakao je Krivokapić.

20:18 Ukoliko bi manjinske stranke pristale da budu dio nove vlasti mi bismo de fakto imali vladu nacionalnog jedinstva. Nalazimo se pred ekonomskom krizom. Krizom koju nam je pripremila nekompetetnošću DPS. Politička kriza i dalje traje, nadam se da će brzo biti okončana. Najbolje što možemo učiniti je da imamo vladu nacionalnog jedinstva.

20:14 "Đukanović ima određenog manevarskog prostora. Mislim da bi bila loša ideja ukoliko to pokuša da učini. Ne postoji ništa što bi njega prisililo da predloži mandatara kojeg nije predložila skupštinska većina. Narodna volja se mora poštovati".

20:12 Crnogorac je rekao da je Đukanović "čovjek koji je 2016. godine izvršio jednu diverziju izbornog procesa kroz "državni udar".

20:09 Juče je čovjek koji će biti premijer (Zdravko Krivokapić) ove zemlje došao na konstitivnu sjednicu taksijem, a ne majbahom. Imali smo priliku da vidimo prezir čovjeka koji je predsjednik Crne Gore, koji nije došao na tu sjednicu.

20:05 Nikada nisam bio član nijedne političke partije, kazao je Crnogorac koji je na početku emisije gledaoce upoznao sa svojom biografijom.

Bonus video: