Požar u NP Skadarsko jezero ostavio velike posledice

„U obavezi smo da napravimo plan o zaštiti požara za svaki nacionalni park. Shodno tim dokumentima, siže tih planova bio bi preventiva, operativa i sanacija“, rekao je Ivanović

5676 pregleda 5 komentar(a)
Ivanović, Foto: Prinstscreen
Ivanović, Foto: Prinstscreen

Tačan uzrok požara koji se dogodio u Nacionalnom parku Skadarsko jezero još uvijek nije poznat. Danas će radna grupa izaći na teren kako bi sagledala pravo stanje i posljedice, rekao je u „Bojama jutra“ na TV Vijesti direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović.

Ivanović kaže da će se na osnovu prelimenarnog izvještaja radne grupe odlučiti da li će se oformiti mješovita radna grupa sa članovima iz Agencije za zaštitu životne sredine i Prirodnjačkog muzeja koji će donijeti plan sanacije tih područja.

„U obavezi smo da napravimo plan o zaštiti požara za svaki nacionalni park. Shodno tim dokumentima, siže tih planova bio bi preventiva, operativa i sanacija“, rekao je Ivanović.

Marija Stanišić iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica kaže da će biti potrebne godine, pa čak i decenije da se obnovi vegetacija .

„Posljedice požara će tek biti vidljive u narednom periodu. Veliki problem će biti gubitak staništa, izgorjela je velika količina trske koja je prirodni mehanizam zaštite od poplava“, rekla je Stanišić i dodala da za obnovu vegetacije mogu da prođu godine, pa čak i decenije da bi vratila u prvobitno stanje kakvo je bilo prije požara.

Bonus video: