U jeku korona krize JPU "Dragan Kovačević" u Nikšiću kupila automobil od 12 hiljada eura

Direktorica Backović baš zbog epidemije koronavirusa nije htjela pred kameru, pa je na pitanja TV Vijesti odgovorila mejlom

32432 pregleda 261 reakcija 15 komentar(a)

Novo službeno vozilo JPU Dragan Kovačević u Nikšiću, kojom rukovodi Radmila Backović, kupljeno je u junu baš u vrijeme korona krize, kako epidemiloške, tako i ekonomske, koja ne može zaobići ni vrtiće, jer od marta gotovo da ne rade.

Direktorica Backović baš zbog epidemije koronavirusa nije htjela pred kameru, pa je na pitanja TV Vijesti odgovorila mejlom. Kaže da je ustanova kojom rukovodi novo vozilo kupila u skladu sa zakonom iz sopstevnih sredstava.

A sopstvena sredstva ustanove su ona koja roditelji uplaćuju za ishranu i borak djece u vrtićima. Backović objasnjava da su troškovi u iznosu od 12 hiljada eura za kupovinu vozila predviđeni Planom javnih nabavki još u januaru prošle godine, ali da su kupovinu realizovali ove. Izbjegavajući da odgovori zašto baš u vrijeme korona krize, ističe da je novo vozilo bilo neophodno.

Backović (arhiva)
Backović (arhiva)foto: Svetlana Mandić

"Službeno vozilo Opel Corsa bilo je u lošem voznom stanju, što je godišnje iziskivalo veće troškove u cilju popravki. Po nalazu i mišljenju vještaka koji je radio procjenu vozila registrovana su oštećenja na vozilu. Zbog čestih kvarova, bila su dva udesa, te je neophodno bilo promijeniti vozilo kojim se svakodnevno obilazi 20 vrtića na teritoriji opštine Nikšić", objašnjava direktorica JPU Dragan Kovačević, Radmila Backović.

Backović je staro službeno vozilo, koje je ranije često parkirala nepropisno, a o čemu smo izvještavali, kompenzovala za novo. Kaže da ga je vještak procijenio na 2.452 eura, što je suprotno Uredbi o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj svojini.

"Prodaja pokretnih stvari manje vrijednosti vrši se javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda", piše u član 27 Uredbe o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj svojini.

Zašto shodno uredbi nije formirana komisija i vozilo prodato licitacijom, Backović nije odgovorila.

I u Ministarstvu prosvjete izbjegli su da odgovore je li kupovina novog vozila sprovedena prema važećim propisima.

"Uprava JPU Dragan Kovačević nas nije obavijestila o prodaji i kupovini vozila, niti je bila dužna", kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Predsjednik Upravnog odbora ustanove Radoš Šućur, kazao je TV Vijesti da je odluku o kupovini vozila već imao usvojenu kada je preuzeo funkciju prošle godine, te da vjeruje da je direktorica Backović sve sprovela po zakonu.

Bonus video: