Javne nabavke: Službeni automobil direktora plavskog Doma zdravlja plaćen preko 22 hiljade eura

Od 13 hiljada 80 eura koliko je plavski DZ dobio od Fonda za zdravstveno osiguranje za kapitalne izdatke i opremu direktor je 12 hiljada eura odvojio za službeni automobil. Ostalih 10 hiljada i 80 eura, koliko mu je falilo za nov auto, uzeo je iz kase Doma zdravlja

42470 pregleda 156 reakcija 83 komentar(a)
Službeni automobil, Foto: Printscreen YouTube
Službeni automobil, Foto: Printscreen YouTube

Kako se troši naš novac? Na sajtu Uprave za javne nabavke postavljena je definicija svrsishodnosti javnih nabavki. Po ovoj definiciji, svrishodna je ona nabavka kojom je institucija društva dobila tačno ono što joj treba, na vrijeme i uz što manje troškove. Sindikat doktora medicine Crne Gore u okviru projekta “Za zdravije zdravstvo” provjeravao je kako je ovo pravilo poštovano u slučaju javne nabavke Doma zdravlja u Plavu iz 2018.godine

Službeni automobil direktora plavskog Doma zdravlja Omera Šahmanovića je plaćen 22 hiljade 80 eura. Plan javnih nabavki Doma zdravlja Plav za 2018. godinu mijenjan je šest puta. U prvom planu je navedena nabavka putničkog vozila, a do nje je na kraju došlo na sljedeći način:

Od 13 hiljada 80 eura koliko je plavski DZ dobio od Fonda za zdravstveno osiguranje za kapitalne izdatke i opremu direktor je 12 hiljada eura odvojio za službeni automobil. Ostalih 10 hiljada i 80 eura, koliko mu je falilo za nov auto, uzeo je iz kase Doma zdravlja.

U tenderskoj dokumentaciji naveo je i reference koje bi njegov službeni automobil trebalo da ima - boja crna metalik, aluminijske felne, kožni mijenjač, hrom paket, trozonski klima uređaj sa kontrolnim panelom pozadi, elektro podesivi, sklopivi i grijani spoljašnji retrovizori sa automatskim zatamnjenjem, bi-xenon farovi sa teleskopskim uređajem za pranje, grijači prednjih sjedišta, kontrola pri vožnji u brdima, indikator pritiska u pneumaticima, sunscreen za zadnja bočna stakla i za zadnje staklo, tonirana stakla i osvjetljenje poda, radio aparat sa osam zvučnika, zapremina motora 1950-1990 kubika euro 6.

Direktor je praktično naslikao škodu superb ambition. Jedini ponuđač na tenderu je bio „AutoČačak“ Podgorica. Cijena automobila se u cent poklapa sa planiranom vrijednošću od 22 hiljade 80 eura. Ugovor je potpisan 7. maja 2018. godine. Automobil je preuzet 8. juna iste godine. Saglasnost na Plan javnih nabavki dalo je Ministarstvo zdravlja. Na isti način i u istoj firmi je I ministar zdravlja Kenan Hrapović kupio sluzbenu škodu za sebe.

Da li je prilikom postupka ove javne nabavke Dom zdravlja u Plavu dobio tačno ono što je potrebno toj ustanovi , na vrijeme, uz što manje troškove? Procijenite sami.

Bonus video: