JPU "Đina Vrbica": Možemo ispoštovati većinu mjera koje je predložio Institut za javno zdravlje

"Vaspitači će kad god vremenski uslovi budu dozvolili provoditi vrijeme sa djecom u dvorištu. Neće se spajati vaspitne grupe", rekla je Kandić

5896 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Gostujući u "Bojama jutra" na TV Vijesti pedagoškinja iz JPU "Đina Vrbica" Danijela Kandić rekla je da vaspitne jedinice iz te ustanove mogu da ispoštuju većinu mjera koje im je predložio Institut za javno zdravlje.

"Akcioni plan je završen prethodne sedmice. Napravljen je na osnovu preporuka Instituta baziran na edukaciji zaposlenih i roditelja, mjerama koje će se sprovoditi i postupanje sa djecom ukoliko dobiju simptome virusa. Većina mjera koje je Institut predložio može da se ispoštuje", rekla je Kandić.

Kaže da će se prostorije u kojima borave djeca češće provjetravati i dezinifikovati više nego da sada.

"Vaspitači će kad god vremenski uslovi budu dozvolili provoditi vrijeme sa djecom u dvorištu. Neće se spajati vaspitne grupe", rekla je Kandić.

Pedagoškinja kaže da očekuju prosječno 15 do 20 djece u grupi, a u nekim vaspitnim grupama i manje.

kandić takođe kaže da će u vaspitnim jedinicama postojati izolovana prostorija u kojoj će se dijete odvojiti ukoliko dobije temperaturu. Sa njima će biti i medicinska sestra dok roditelj ne dođe.

Među djecom tokom spavanja neće biti paravana, iako je to bila preporuka. Ako dijete iz grupe oboli od koronavirusa, cijela grupa će biti izolovana, kaže Kandić.

Ana Laković iz Savjeta roditelja JPU "Đina Vrbica" kaže da roditelje najviše u ovom trenutku brine zatvaranje vrtića. „Ukoliko se zatvore biće u situaciji da se snalaze uz nemoguće uslove“, rekla je Laković.

Laković kaže da vjeruje da su roditelji spremni na neku vrstu solidarnosti.

"Mislim da je najveći teret na roditeljima. Od uprave imamo potpunu podrušku, sigurni smo da će oni uraditi sve, ali nedostaje institucionalna podrška“, rekla je Laković.

Smatra da distanca među djecom neće biti moguća, te da misli da će vrtići biti prebukirani.

Kaže da su roditelji dobili preporuke da ne šalju dijete u vrtić ukoliko ima tempreturu veću od 37 sa 2, ako je bilo u kontaktu sa zaraženom osobom ili u kontaktu sa nekim za koga se sumnja da je zaražen.

Bonus video: