HPV infekcija kod mladih djevojaka napreduje brže nego kod starijih osoba

"Za 15 godina rada sa ovom infekcijom, shvatio sam da je to infekcija na preskok. Vi danas uzmete papanikolau test i bude normalan, uzmete biopsiju sa jednog dijela dobijete cervicitis hroniku, znači nikakvo teško stanje"

7767 pregleda 2 komentar(a)
Igor Jeremić, Foto: TV Vijesti
Igor Jeremić, Foto: TV Vijesti

HPV infekcija kod mladih djevojaka napreduje brže nego kod starijih osoba.

Razlog za to je način života mladih ljudi, to što imuni sistem kod njih ne prepoznaje HPV infekciju kako treba. Najmlađa pacijentkinja kojoj je otkriven rak grlića materice i to ne u početnom periodu već u mikroinvezivnom imala je samo 17 i po godina, rekao je gostujući u "Bojama jutra" na TV Vijesti specijalista ginekologije i akušerstva dr Igor Jeremić.

Dodaje da je HPV infekcija za imunitet kod mladih ljudi poput oluje.

"Kada imamo HPV infekciju kod mladih devojaka koje nisu rađale to ide poput oluje i zahvata ne samo grlić materice, već vaginu i male usne. Imamo preko 80 odsto slučajeva kombinaciju genitalnih bradavica na malim usnama, na ulazu u vaginu i promjene na grliću materice. To nam govori da kod mladih djevojaka najčešće nakon prvog nezaštićenog odnosa sa osobom koja je HPV pozitivna, dolazi do miješane HPV infekcije, što znači da imamo nisko rizične, srednje i visoko rizične", rekao je Jeremić.

Ono što primjećuje je da je broj teških prekanceroza naglo porastao kod djevojaka između 20-25 godina.

"To znači da djevojke koje su tek ušle u seksualni život kada dođu u kontakt sa HPV virusom jako brzo se napravi teška prekanceroza na grliću materice", rekao je.

Jeremić kaže da su velike zablude i velike greške ljekara u vezi sa HPV infekcijom i radiotalasnom terapijom.

"Za 15 godina rada sa ovom infekcijom, shvatio sam da je to infekcija na preskok. Vi danas uzmete papanikolau test i bude normalan, uzmete biopsiju sa jednog dijela dobijete cervicitis hroniku, znači nikakvo teško stanje. Onda se najčešće odluči da se mladoj djevojci stanje prati", istakao je.

Jeremić kaže da je prije dvije nedjelje imao djevojku kojoj je praćena promjena i na kraju je uzeta biopsija, te je dobijen naziv cervititis hronika.

"Kada je došla kod mene uradio sam kolposkopski pregled. Moji pacijenti znaju da uvijek kolopskopiju stavljam ispred papa nalaza, jer papa nalaz može da bude normalan i kod karcinoma grlića materice. Kada sam pogledao, vidio sam određene promjene na grliću, uradio sam radiotalasnu intervenciju. Dobio sam dijagnozu tešku prekancerozu. Znači, da je nastavila u tom tempu da se prati, ona bi već za godinu dana imala karcinom grlića materice", naglasio je.

Jeremić ističe da ako se papa nalaz razlikuje od kolposkopije to je apsolutna indikacija da ta promjena mora da se slika.

"Ako imate jasnu patološku sliku na grliću nema potrebe za praćenjem", rekao je Jeremić.

Bonus video: