Radović: U Institutu za bolesti djece ustaljena dinamika hirurških programa i pregleda

Direktor Instituta je kazao da se nakon šest mjeseci od izbijanja epidemije može reći da su sva hospitalizovana djeca bila sa blagom kliničkom slikom

11897 pregleda 25 reakcija 2 komentar(a)
Radović, Foto: PR Centar
Radović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 30.09.2020. 09:38h

Na Institutu za bolesti djece trenutno se od Kovida-19 liječi beba od tri i po mjeseca koja ima blažu kliničku sliku. Za još četvoro djece čekaju se rezultati testa. Ambulantni pregledi i hiruške intervencije na Institutu se obavljaju nesmetano, rekao je u „Bojama jutra“ na TV Vijesti direktor Instituta za bolesti djece, dr Saša Radović.

„Institut za bolesti dece nije prekidao ambulantne preglede. I hiruški programi i pregledi idu dinamikom kao da nije infekcija“, naglasio je doktor Radović.

Radović kaže da nakon šest mjeseci od izbijanja epidemije možemo da kažemo da su sva hospitalizovana djeca bila sa blagom kliničkom slikom.

Komentarišući otvranje škola i vrtića doktor kaže da misli da su kolege iz Instituta napravili strategiju koja mora funkcionisati. „Škola je nešto što se ne može zamijeniti kao i boravak u vrtićima“, rekao je Radović.

Kazao je da ga preklapanje infekcije sezonskog gripa i koronavirusa brine, ali to je nešto što očekuju i prate.

„Kapaciteti Instituta za sva febrilna stanja i kovid infekcije su dovoljni za našu populaciju“, rekao je Radović.

U slučaju da dijete dobije simptome covid-19 doktor kaže da je prvi korak koji roditelji treba da naprave jeste da se obrate izabranom pedijatru, a u slučaju febrilnog stanja u Covid ambulantu, te da su jasne mape dostupne na sajtu doma zdravlja.

Direktor Instituta kaže da roditelji moraju da razmišljaju o svojim kontaktima i kontaktima djece. „Uvijek sam za to da djeca borave vani i da se igraju i da u tom smislu dobro analiziraju kontakte kako bi mogli razmišljati o tome da je postojala mogućnost infekcije“.

Radović ističe da ono što je specifično za dječji uzrast je da skoro da nema simptoma koji se nije ispoljio, a da nije bio povezan sa koronavirusom.

„Ne možete se osloniti samo na respiratorne infekcije, na febrilnost . Više od trećine djece je imalo simptome dijareje i povraćanja , bolovima u zglobovima. Imali smo pacijenta i sa glavoboljom . Jedan egzatan simptom može da bude ipak promjena opšteg zdravstvenog stanja djeteta, kad vidite da vašem djetetu nije dobro, to je dovoljan razlog da se razmišlja o infekciji koronavirusa“, naglasio je Radović.

Dodaje da je Institut poslije prvog talasa epidemije nastavio sa planovima i opremanjem prostora.

„Nabavljena je kamera za tretman oštećenje vida kod djece. To je bio nedostajući aparat, koji podiže nivo tretmana oftamologije na značajan stepen kao i niskodozni skener koji ima zaštitu od zračenja“, rekao je Radović.