Arboretum na Grahovu: Bašta sa sadnicama iz cijelog svijeta

Sadnica ima sa svih kontinenata osim iz Afrike i Australije. Kad je park formiran sađene su po tri od svake vrste, a nerijetko su se sve primale zbog povoljne klime i plodnog zemljišta

3422 pregleda 1 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Oko 250 sadnica, među kojima je 130 različitih vrsta, Vojo Kovačević je posadio na mjestu nekadašnjeg porodičnog voćnjaka.

Arboretum je 2000. godine stavljen pod zaštitu države, a prije nekoliko godina na imanje predaka, iz Beograda se sa porodicom vratio Vojov unuk, Vuk Kovačević

"Kalifornijska sekvoja džinovska, spada u jednu od najstarijih biljnih vrsta na svijetu. Interesantna je Japanska ginkobiloba. To je najstariji primjerak biljne vrste poznat na svijetu. Od nje se prave tablete za obnavljanje moždanih ćelija. Ima kavkaska jela, svašta nešto", kazao je Kovačević.

Sadnica ima sa svih kontinenata osim iz Afrike i Australije. Kad je park formiran sađene su po tri od svake vrste, a nerijetko su se sve primale zbog povoljne klime i plodnog zemljišta.

"Dešava se da zbog gustine neka mora da siječe, dešava se da se sade nove vrste. Ovdje se ljepo diše. Ovdje i preko ljeta kad su 30 -32 temperature, uveče se pokrivamo jorganima. A opet smo na 20 minuta do mora, na sat i po od 3 međunarodna aerodroma", kazao je Kovačević.

Dvorište održava služba Zelenila, nikšićkog Komunalnog preduzeća. Kovačević ipak kaže da bi odnos države i opštine Nikšić prema prostoru koji su stavili pod zaštitu mogao biti bolji.

Podsjeća da je prije dvije decenije park imao i do 20.000 posjetilaca godišnje, a da sad bilježe tek oko 6.000 posjeta. Otkako se prije nekoliko godina vratio u Crnu Goru, Vuk sa dvorištem ima zanimljive planove.

"Ideja mi je da kroz ovo dvorište promovišem očuvanje životne sredine, da probam djeci da približim prirodu i život u skaldu sa prirodom. U planu je neka edukacija, radionice neke, saradnja sa Savezom izviđača. Pravim neki ljetnjikovac, bungalaove za sledeću godinu, tako da se nadam da će to privući neku publiku koja ima afiniteta prema prirodi, pa onda dalje", kazao je Kovačević.

Kovačević koji se na Primorju bavi i ugostiteljstvom trudi se da što više vremena provodi u Grahovu. Kao roditelj, više bi kaze volio da djeci ostavi ovaj neobičan prirodni ambijent stvoren rukom predaka, nego firme i kafane.

Bonus video: