Tomić: Snimljena nastava za prvi kvalifikacioni period

„Model predviđa da Institut za javno zdravlje prati epidemiološku situaciju u opštinama u Crnoj Gori i odnosu na stanje davaće povratnu informaciju i reci da li je potrebno preći sa fizičkog odlazaka na online. Institut će na 15 dana raditi presjek, a sistem će to pratiti i donositi blagovremene odluke“, rekao je Tomić

2529 pregleda 0 komentar(a)
Tomić, Foto: Printscreen YouTube
Tomić, Foto: Printscreen YouTube

Za oko 40.000 učenika u Crnoj Gori danas je počela škola online putem, a oko 60.000 vratiće se u školske klupe, rekao je gostujući u „Bojama jutra“ pomoćnik ministra prosvjete Veljko Tomić.

Pomoćnik ministra kaže da model sa kojim danas počinju škole biće podložan promjenama.

„Model predviđa da Institut za javno zdravlje prati epidemiološku situaciju u opštinama u Crnoj Gori i odnosu na stanje davaće povratnu informaciju i reci da li je potrebno preći sa fizičkog odlazaka na online. Institut će na 15 dana raditi presjek, a sistem će to pratiti i donositi blagovremene odluke“, rekao je Tomić.

Kaže da ako dobiju jasne preporuke od Instituta da učenici moraju da pređu na online, obavijestiće roditelje u kojim opštinama će biti takva situacija.

Tomić kaže da je nastava snimljena za prvi kvalifikacioni period, te da su snimljene na hiljade materjala tokom ljeta.

Tomić poručuje roditeljima da će školsko okruženje biti bezbjedno. „Boravak u školi je bezbjedan. Roditelji da vode računa gdje djeca idu poslije škole, posebno djeca starijih uzrasta i srednjošci“, rekao je Tomić.

Kako Tomić kaže više od 13.000 prosvetnih radnika trenutno radi, a ukoliko dođe do oboljevanja zaposlenih, postoje zamjene.

„I ranije se dešavalo da određeni broj kolega iz raznih zdravstvenih razloga odu na bolovanje. Sistem neće trpeti ni u ovoj situaciji“, rekao je Tomić..

S obzirom na to da će jedan dio nastavnika imati povećan obim posla, pomoćnik ministra kaže da će sistem obrazovanja i država Crne Gore pronaći način da ih nagrade za dodatni trud.

Bonus video: