Advokat porodice Šljivančanin: Presudu preinačiti, maloljetniku dosuditi kaznu maloljetničkog zatvora

Advokat Milošević ističe da se u konkretnom slučaju radi o kvalifikovanom obliku djela ugrožavanje javnog saobraćaja za koje je, zbog smrtne posljedice, zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

10535 pregleda 12 komentar(a)
Sa jednog od protesta zbog presude maloljetnom M.S., Foto: Privatna arhiva
Sa jednog od protesta zbog presude maloljetnom M.S., Foto: Privatna arhiva

Osnovno tužilaštvo u Kotoru, kao i punomoćnik porodice policajke Maje Šljivančanin, stradale u ljetošnjoj pomorskoj nesreci kod Budve, žalili su se na odluku kojom je 17-godišnji M.S,zbog izazivanja nesreće osuđen na 120 sati društveno korisnog rada i pojačan nadzor socijalne službe.

Nakon oštrih reakcija javnosti i dva protesta zbog presude maloljetnom M.S, odgovornom za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je ljetos poginula službenica policije Maja Šljivančanin, a njen vjerenik Vladimir Stanišić teže povrijeđen, tužilaštvo i punomoćnik oštećenih porodica podnijeli su žalbe.

Kako saznaje Televizija Vijesti, advokat porodice Milovan Milošević traži od Višeg suda da preinači presudu i maloljetniku dosudi kaznu maloljetničkog zatvora.

On ističe i da se u konkretnom slučaju radi o kvalifikovanom obliku djela ugrožavanje javnog saobraćaja za koje je, zbog smrtne posljedice, zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Sutkinja kotorskog Osnovnog suda, Miomirka Tešić, donijela je međutim presudu koja je isključila kaznu zatvora.

"Sudija za maloljetnike je cijenila da u konkretnom slučaju nijesu bili ispunjeni uslovi za izricanje istog, iako je riječ o starijem maloljetniku koji je učinio krivično djelo za koje je zakonom propisana kazna zatvora preko pet godina. Ovo sa razloga što se u konkretnom slučaju ne radi o visokom stepenu njegove krivice, obzirom da je krivično djelo učinio iz nehata", saopšteno je iz Osnovnog suda u Kotoru.

Televizija Vijesti nezvanično saznaje i da se u žalbi navodi kako maloljetnik neposredno nakon nesreće nije pokušao da pomogne oštećenima, da se tokom suđenja ležerno ponašao, te da je riječi kajanja izgovarao bez iskazivanja bilo kakvih emocija.

Naglašeno je i da je Sud prilikom odmjeravanja kazne zanemario činjenicu da je maloljetnik upravljao plovilom koje mu je mimo propisa povjerio otac, ali i da je iznosio neistine o okolnostima prije i nakon nezgode, koje dovode u pitanje i nehatni karakter djela.

Nesreća se dogodila 11. jula na otvorenom moru kod Budve, ali do danas nije zvanično saopšteno da li je maloljetnik imao dozvolu za upravljanje jahtom, ko je njen vlasnik i da li se ime maloljetnika nalazilo na listi posade koja je mogla da upravlja plovilom.

Bonus video: