Građani Crne Gore u značajnoj mjeri koriste diklofenak, Stanković: Alarmantne vrijednosti

"Ako je vrijednost za dnevnu definisanu dozu na hiljadu stanovnika na dan, a to je ta osnovna statistička jedinica, u Crnoj Gori je preko 40. To znači da najmanje 40 stanovnika na 1.000 stanovnika u Crnoj Gori popije jedan diklofenak, dok u zemljama Evropske unije (EU) 10 do 15", rekla je farmaceutkinja Maja Stanković

9915 pregleda 1 komentar(a)
Stanković, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Stanković, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Prema izvještajima Agencije za ljekove i medicinska sredstva, građani Crne Gore u značajnoj mjeri koriste diklofenak.

Kada se poredi jedna statistička jedinica koja je univerzalna i primjenjiva za cio svijet, a govori o potrošnji diklofenaka po glavi stanovnika, vidimo da su te vrijednosti kada je riječ o Crnoj Gori alarmantne, rekla je u "Bojama jutra" na TV Vijesti farmaceutkinja Maja Stanković.

"Ako je vrijednost za dnevnu definisanu dozu na hiljadu stanovnika na dan, a to je ta osnovna statistička jedinica, u Crnoj Gori je preko 40. To znači da najmanje 40 stanovnika na 1.000 stanovnika u Crnoj Gori popije jedan diklofenak, dok u zemljama Evropske unije (EU) 10 do 15", rekla je Stanković.

Stanković navodi da je problematika još veća jer u posljednjih nekoliko godina zemlje EU alarmiraju da se potrošnja dikofenaka svede na najmanju moguću mjeru, zato što je povezana sa ozbiljnim rizikom od kardiovaskularnih neželjenih dejstava.

"Dugotrajna i prekomjerna upotreba diklofenaka može da donese brojne posljedice koje su posebno izražene na organima za varenje i na kardiovaskularni sistem. Ta neželjena dejstva na kardiovaskularni sistem su posebno izražena u slučaju njegove dugotrajne primjene i to posebno kod pacijenata koji imaju kardiovaskularne bolesti u anamnezi", istakla je Stanković.

Stanković napominje da je režim izdavanja ovog lijeka isključivo na ljekarski recept.

"Zabranjena je prodaja ovog lijeka mimo odobrenog režima izdavanja, a upravo činjenica da je režim izdavanja na ljekarski recept govori o tome da njegova primjena mora biti strogo kontrolisana", rekla je Stanković.

Kaže da moramo da racionalizujemo upotrebu lijeka i cilj ovog projekta je da pomognemo našim zdravstvenim radnicima.

"Agencija za ljekove i medicinska sredstva sa partnerom i informatička kompanija MG soft pomoći će zdravstvenim radnicama u uslovima njihove enormne opterećenosti koja je veća još više u uslovima COVID-a da osvježimo njihova znanja u momentu prepisivanje lijeka pacijentu. Kada ljekar prepisuje lijek treba u tom momentu da se sjeti svih indikacija koji nosi taj lijek, svih mjera uporenja i mjera opreza, a to nije jednostavno", rekla je Stanković.

Ističe da će savremene informatičke alatke kreirati u informacionom sistemu koji ljekari koriste u svakodnevnom radu, poruke upozerenja, odnosno koji je pacijent rizičan u smislu prepisivanja diklofenaka.

"Dugotrajna i prekomjerna upotreba diklofenaka znači da diklofenak u terapiji bolova i upalnih stanja treba da se prepiše u najnižoj dozi koja je efikasna. Optimalna primjena tog lijeka je maksimum 15 dana, dok traju upalna stanja. Svaka dalja upotreba ovog lijeka posebno kod rizičnih paciejnata mora da bude preporučena od strane ljekara", istakla je Stanković.

Bonus video: