Mihajlović: Nema mjesta slavlju Svjetskog dana dostojanstvenog rada

„U praksi se svakodnevno suočavamo sa prigovorima velikog broja radnika koji su primorani da rade prekovremeno, koji ne mogu da ostvare pravo na slobodan dan tokom sedmice, niti pravo na praznovanje državnih i drugih praznika“, rekla je Mihajlović

2422 pregleda 1 komentar(a)
Mihajlović, Foto: Printscreen YouTube
Mihajlović, Foto: Printscreen YouTube

U Uniji slobodnih sindikata ne slave Svjetski dan dostojanstvenog rada, već samo obilježavaju.

„Ovaj dan treba da služi kao podsjetnik na ostvarivanje na jedan od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na rad, na humane uslove rada, na ograničeno radno vrijeme, pristup socijalnoj zaštiti i pravo na socijalni dijalog odnosno kolektivno pregovaranje i sindikalno organizovanje“, rekla je Ivana Mihajlović iz Unije slobodnih sindikata.

Iz tog razloga, kako Mihajlović kaže, u Uniji smatraju da nema mjesta slavlju već obilježavanju i apelenju da imamo još jako puno prostora da bi mogli da kažemo da radnici dostajanstveno rade i žive od svog rada.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana dostojanstvenog rada, Unija slobodnih sindikata posvećuje radnom vremenu, jer je radno vrijeme jedno od indiktatora dostojanstvenog rada.

„U praksi se svakodnevno suočavamo sa prigovorima velikog broja radnika koji su primorani da rade prekovremeno, koji ne mogu da ostvare pravo na slobodan dan tokom sedmice, niti pravo na praznovanje državnih i drugih praznika“, rekla je Mihajlović.

Iz Unije poslodavaca kažu da u odnosu države prema radnicima, neki pomaci su vidljiviji u posljednjih desetak godina, ali da to još uvijek nije dovoljno.

„Neka zakonska rješenja su išla u korist radnika kao što su izmjene i dopune Zakona o Piu, izmjene i dopune Zakona o trgovini koji su omogućili slobodan radni dan za preko 40.000 radnika u trgovini, izmjene najnovijeg Zakona u radu. Međutim, posebno zabrinjava što iako imamo dobru zakonsku legislativu, praksa nam pokazuje nešto drugo. Imamo problem sa tim da institucije sistema preuzmu odgovornost da neselektivno primjenjuju zakone i da konačno sankcionišu sve nepravilnosti i nezakonitosti“, istakla je Mihajlović.

Ističe da u Crnoj Gori imamo preduzeća koji su veliki broj njih u državnom vlasništvu, gdje imamo radnike koji 17 mjeseci nisu primali platu, tako da je teško govoriti o dostojanstvenom životu radnika.

Bonus video: