Knežević: Epidemiološka situacija nije povoljna, da bi došlo do osjetnijeg pada mora proći 10 do 14 dana

Pomoćnik ministra kaže da ukoliko ne dođe do pada oboljelih moraće se uvodiiti nove mjere, te da svaka profesija može da bude ugrožena ukoliko dođe do većeg broja oboljelih

13164 pregleda 42 reakcija 8 komentar(a)
Knežević, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Knežević, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 09.10.2020. 09:52h

Gostujući u "Bojama jutra" na TV Vijesti pomoćnik ministra zdravlja epidemiolog Miro Knežević rekao je da epidemiološka situacija u Crnoj Gori u posljednja dva mjeseca nije povoljna, ali je pod kontrolom.

"Da bi došlo do nekog osjetnijeg pada mora da prođe deset do 14 dana od uvođenja novih mjera. Očekujemo u narednom periodu da dođe do pada, ali sve je to odraz našeg ponašanja. Ako smo vodili računa i pridržavali se mjera doći će, ako nismo, neće doći", rekao je dr Knežević.

Pomoćnik ministra kaže da ukoliko ne dođe do pada oboljelih moraće se uvodiiti nove mjere, te da svaka profesija može da bude ugrožena ukoliko dođe do većeg broja oboljelih.

Ističe da do opterećenja bolnica još nije došlo, da ima slobodnih kreveta, ali da je do zamora ljekara ali i građana došlo.

Knežević kaže da u slučaju potrebe otvaraće se privremene bolnice, a to će zavisiti od epidemiološke situacije od opštine do opštine.

Pomoćnik ministra naglašava da ih brine sudar sezonskog gripa i koronavirusa, te je najavio početak vakcinacije protiv sezonskog gripa oko 15. oktobra.

"Biće dovoljno vakcina. Bitno je da se rizične populacije vakcinišu. Vakcina je najbolji vid prevencije, ali imamo i preventivne mjere ponašanja. Uzimanje vitamina, fizičku aktivnost, jačanje imuniteta, boravak na svežem vazduhu itd“, rekao je Knežević.

Doktor kaže da se nada da će do kraja mjeseca Covid ambulante dobiti brze tj.antigenske testove, čije je vrijeme čekanja od 30 min do sat vremena, pa će to biti olakšanje građanima kao i rasterećenje Instititu za javno zdravlje.

"Njihova senzitivnost je 96,5, specifičnost 100 procenata, tako da su 100 procentno tačni“, naglasio je Knežević.

S obzirom na to da od sljedeće nedjelje počinje sistem “semafora” koji je za potrebe Ministarstva prosvjete izradio Institut za javno zdravlje Crne Gore, a na osnovu koga će Ministarstvo prosvjete sa upravama škola odlučivati o načinu radu škola po opštinama, Knežević je rekao da je to preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Knežević kaže da niisu sve opštine pogođene jednako, te da će se na osnovu broja zaraženih na 100.000 stanovnika u opštini odlučivati se hoće li djeca redovno ići u školu ili online.

"Radiće se četrnaestodnevni presjek. Za svaku opštinu koja je u crvenoj zoni, djeca neće ići u školu redovno, a koji budu u zelenoj ići će", rekao je Knežević.

Bonus video: