U Crnoj Gori tlo mirovalo više nego što je uobičajeno

„Manja je bila seizmičnost na području hidroelektrane Piva i na sjeveru Albanije, tako da nas je srećom ove godine jači zemljotres zaobišao“, rekla je Mihaljević

4452 pregleda 4 komentar(a)
Mihaljević i Novaković, Foto: Printscreen
Mihaljević i Novaković, Foto: Printscreen

Za razliku od regiona koji je prošle godine obilježen zemljotresima sa rušilačkim efektima, tlo u Crnoj Gori ove godine je mirovalo više nego što je to uobičajeno, rekla je u „Bojama jutra“ na TV Vijesti načelnica Zavoda za seizmologiju Crne Gore Jadranka Mihaljević povodom Svjetskog dana borbe protiv prirodnih katastrofa koji se obilježava 11.oktobra.

„Manja je bila seizmičnost na području hidroelektrane Piva i na sjeveru Albanije, tako da nas je srećom ove godine jači zemljotres zaobišao“, rekla je Mihaljević.

Komentarišući to da često možemo da čujemo upozorenja da je Crna Gora u velikom riziku da joj se u narednih 50 godina dogodi razorni zemljotres, Mihaljević kaže da se to pominje iz nekoliko uzroka.

„Jedan je statistički, prosječan broj zemljotresa u regionu koji se dešava, a drugi, tipičan vijek nekog građevinskog objekta važi da je 50 godina i onda se izražava opasnost od vjeravatnoće od pojave zemljotresa nekoliko posto u 50 godina“, rekla je Mihaljević.

Ističe da statistika stvarno pokazuje da jaki zemljotresi na našem području imaju povratni period koji je sličan. Prate se kako se dešavaju prošli zemljotresi da bi se na neki način dugoročno predvidio trend pojave zemljotresa.

Hidrolog Darko Novaković smatra da je svijest građana poslije velikih poplava 2010. godine porasla, kako o posljedicima tako i rizicama, te da su najugroženija oblasti od poplava područje oko Skadarskog jezera i rijeke Bojane.

Ističe da u Crnoj Gori nedostaje kadra za rješavanje problema poplava.

„Radi se o specifičnom znanju o hidrološkoj službi i o specifičnom školovanju tih ljudi i malo ih je na tržištu rada. Institucije nemajući adekvatnu ponudu da privuku ljude iz Crne Gore da se školuju iz te oblasti“, naglasio je Novaković.

Bonus video: