Vukmirović: Hronični pacijenti da se obavezno vakcinišu protiv sezonskog gripa

U Centru za kardiologiju i Centru za hardiohirurgiju KCCG obavljaju se samo hitne intervencije

10794 pregleda 10 komentar(a)
Vukmirović, Foto: TV Vijesti
Vukmirović, Foto: TV Vijesti

Centar za kardiologiju i Centar za kardiohirurgiju Kliničkog centra Crne Gore zbog situacije sa koronavirusom funkcioniše smanjenim kapacitetima, a obavljaju se samo hitne intervencije, rekao je u „Bojama jutra“ na TV Vijesti kardiolog aritmolog, načelnik Odjeljenja za pejsmejkere i elektrofiziologiju srca KCCG, dr Mihailo Vukmirović.

Kazao je da su hitni pacijenti oni koji dolaze u Klinički centar radi izvođenja dijagnostičikih i terapijskih procedura.

„Održavamo konzilijume srijedom i petkom u 12 sati, gdje analiziramo ugroženost pacijenata, i hitnim slučajevima odmah dajemo prijem“, rekao je Vukmirović i dodao da si svi ljekari na raspologanju, te da nijedan nije obolio od Kovida-19.

Komentarišući kakve posljedice koronavirus može da ostavi na srce, Vukmirović kaže da oni stiču iskustva u radu, da nemaju prethodna, te da se uče dok je virus u toku.

Ističe da rizična grupa mogu biti pacijenti koji su ranije imali neke od kardiovaskularne bolesti odranije, ali i oni koji nisu imali tih problema.

„Može doći do upale srčanog mišića i, ukoliko se pacijent ne prilagodi i ne sluša instrukcije doktora i vrati se brže fizičkim aktivnostima, stanje može da se iskomplikuje“.

S obzirom na to da nam se bliži sezona gripa, Vukmirović savjetuje obaveznu vakcinaciju.

„Preporučujem da se svi hronični pacijenti u stabilnoj fazi bolesti obavezno vakcinišu protiv sezonskog gripa“.

Vukmirović naglašava da postoje simptomi koji često prolaze neprimijećeno, a mogu da ukažu da će osoba doživjeti infarkt. „To su bolovi u grudima, lijevoj ruci i vratu. Traju nekoliko minuta. Ako bol traje nekoliko sati ili nekoliko dana, onda to nisu simptomi“.

Savjetuje da nivo stresa smanjimo na što najmanji mogući, a srčanim bolesnicima da slušaju instrukcije svojih ljekara, da redovno uzimaju terapiju, da je samoinicijativno ne prekidaju, da se uz savjete ljekara lagano vraćaju normalnim tokovima života, da ne puše.

Bonus video: