"U partijama postoji vrlo patrijahalna politička kultura"

Bivša poslanica Anka Vukićević problem vidi u tome što je u predizbornim aktivnostima data riječ da će na izbornim listama biti 40, a neki lideri čak i 50 odsto žena, ali da, kako kaže, „vidimo da tih žena nema“

6778 pregleda 5 komentar(a)
Raičević, Foto: TV Vijesti
Raičević, Foto: TV Vijesti

U novom sazivu parlamenta manje je žena nego u prošlom. Prema izvještaju Državne izborne komisije o rezultatima za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore i redosljedu poslanika/ca na izbornim listama, novi 27. saziv ima 18 poslanica (22 odsto) ili tri manje nego što ih je bilo u prethodnom (26 odsto).

Gostujući u „Bojama jutra“ na TV Vijesti Maja Raičević iz Centra za ženska prava kaže da ovaj podatak ukazuje na to da se značajnije promjene u ovoj oblasti nisu desile uprkos očekivanjima.

Kako kaže, godinama se govorilo o političkom učešću žena i mnogo se radilo na tome da se partije osnaže da nominuju žene na mjesta koje im pripdaju.

„Mislim da u partijama postoji vrlo patrijahalna politička kultura gdje se ženama koji znaju bolje i više ne dozvoljava da dođu na pozicije koje im pripadaju. To nam govori redosljed mjesta na izbornim listama“, rekla je Raičević.

Ističe da je zabrinjavajuće to što se polovina stanovništva isključuje iz donošenja važnih odluka po društvo.

„Kvote su nam jedini garant za učešće žena u parlamentu. Dok nismo imali kvote taj procenta je bio Manji. Zahvaljujemo kvotama, ne svijesti političara“, rekla je Raičević.

Bivša poslanica Anka Vukićević problem vidi u tome što je u predizbornim aktivnostima data riječ da će na izbornim listama biti 40, a neki lideri čak i 50 odsto žena, ali da, kako kaže, „vidimo da tih žena nema“.

Poručuje da se žene moraju boriti, da budu čvrste u svojim stavovima, te da istraju u borbi. „Partijska disciplina ženama ne smije biti prihvatljiva. Žene moraju da se bore za svoj status u partiji“, rekla je Vukićević.

Takođe, primjećuje da iz medijskih izvještavanja o ministarskim funcijama u novoj vladi, može čuti da se pozicije uglavnom vežu za muška imena, a da su ženska ostavljena po strani.

„Da budemo solidarne, nema veze što zastupamo različite politike. Da kažemo, ne mi nećemo da budemo na listama u kojima nema 50 odsto žena u Crnoj Gori. Može li se to desiti u Crnoj Gori? Mislim da to nije nemoguća misija “, rekla je Vukićević.

Maja Raičević kaže da lideri uglavnom obraćaju pažnju na žene prije izbora.

„Krivokapić je uputio pismo ženama prije izbora, gdje su te žene sada“, rekla je Raičević, te dodala da je kratkovido to što u ovom trenutku pregovaračkog procesa nema žena za stolom.

Opširnije u videu:

Bonus video: