Zbog online učenja ostali bez asistenta u nastavi

“Ja moram da sam asistent, majka, terapeut. Poslala sam mail ministru prosvjete Damiru Šehoviću i nikada nisam dobila odgovor”. Nakon toga, kako kaže, stupila je u kontakt sa Arijanom Nikolić-Vučinić, direktoricom Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje koja joj je rekla da asistenti nisu obučeni za rad sa djecom kod kuće

5224 pregleda 60 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Svetlana Babović iz Podgorice, majka dječaka sa invaliditetom koji pohađa osmi razred osnovne škole kaže da zbog sistema učenja na daljinu njeno dijete više nema na asistenta u nastavi.

Babović je za “Boje jutra” na TV Vijesti istakla da joj je sin imao asistenta od početka školovanja što se promijenilo sa početkom epidemije virusa korona.

“Ja moram da sam asistent, majka, terapeut. Poslala sam mail ministru prosvjete Damiru Šehoviću i nikada nisam dobila odgovor”. Nakon toga, kako kaže, stupila je u kontakt sa Arijanom Nikolić-Vučinić, direktoricom Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje koja joj je rekla da asistenti nisu obučeni za rad sa djecom kod kuće.

Ističe da po posljednjim podacima, više od 2.200 školaraca je sa invaliditetom, te se pita zašto su ta djeca zaboravljena i ko sebi daje za pravo da ih isključi iz obrazovnog sistema. Naglašava da škole nemaju uputstva za rad.

Sa druge strane, gostujući u “Bojama jutra” na TV Vijesti Tamara Milić iz Ministarstva prosvjete kaže da asistenti ne mogu ići po kućama zbog epidemiološke situacije u zemlji, ali da mogu da pruže online podršku.

“Mislim da su u školama stručne službe veliku ulogu odigrale, naročito kada je riječ o djeci sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Preko njih je išla cijela koordinacija, davanje uputstava, instrukcija i sugestija kako individualizovati nasatavu. To je krenulo od 16.marta, roditelji neka se jave školama i stručnom osoblju”, rekla je Milić.

Kako kaže, nijedno dijete nije prisiljeno da radi ono što objektivno ne može, recimo da brzo piše. Uvijek se gleda koja je mjera potreba kapaciteta i mogućnosti djeteta, dodala je Milić.

Bonus video: