Glišović: Remdesivir skraćuje vrijeme oporavka kovid pacijenata

Studija koja je obavljena na nekoliko hiljada pacijenta na preko stotinu bolnica u Americi i Evropi, pokazala je da je korišćenje remdesivira skraćuje vrijeme oporavka pacijenata

7257 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gostujući u „Bojama jutra“ na TV Vijesti medicinski direktor globalne studije o remdesiviru dr Dejan Glišović rekao je da je u pitanju klasičan antivirusni lijek koji je nekada razvijen za ebolu, a sada je prefunkcionisan za pokušaj liječenja koronavirusa.

Studija koja je obavljena na nekoliko hiljada pacijenta na preko stotinu bolnica u Americi i Evropi, pokazala je da je korišćenje remdesivira skraćuje vrijeme oporavka pacijenata.

„Brže su se oporavljali pacijenti koji su ga primali i to za nekih 30 odsto. Najnoviji rezultati studije su i da imamo do 62 odsto smanjenje rizika od fatalnog ishoda“, rekao je dr Glišović.

Ističe da su ga u istraživanjima davali i pacijentima u odmakloj fazi kada su već bili na mehaničkoj ventilaciji i respiratoru, i pokazalo se da tu lijek nema puno efekata u smislu smanjenje smrtnosti, već samo brži oporavak onih koji će inače živjeti, što u Americi znači puno jer je bolnički dan skup.

Međutim, naglašava doktor, odmah je u startu bilo jasno da je lijek vjerovatno efikasniji kada se da od početka, što i potvrđuju novi rezultati.

„Moja preporuka je da se lijek daje u ranoj fazi. Nezgodno je to što je lijek skup, i ne možemo ga davati svakome ko god dobije simptome jer nećete imati dovoljno lijeka za teže pacijente. Druga stvar je što za sada lijek postoji samo u obliku infuzije, znači, možete ga davati samo u bolničkim uslovima“, rekao je Glišović.

Naglašava da su remdesivir u studiji davali pacijentima kao desetodnevnu terapiju. Zaključili su da je lijek skoro isto efikasan kao i kad se daje pet dana.

„Ako imate ograničenu količinu lijeka, najbolje je ići sa petodnevnom terapijom. To je šest doza, prva doza je dupla, 200 mg, pa idete svaki dan po 100mg. Ukoliko nema značajnog poboljšanja, možete terapiju produžiti na deset dana, ali nikako više od toga“, savjetuje on.

Dr Gligorović kaže da je u Americi dozvoljen za upotrebu čim pacijent legne u bolnicu. Prije toga, bila je praksa da se daje kad mu počne otežano disanje, i kad mu padne separacija kiseonika ispod 94 odsto.

„Moj preporuka je da čim vam pacijent dođe u bolnicu odmah ga dajte, isti dan, jer su mu šanse veće da će lijek delovati, nego da čekate teže stanje“, istakao je on.

Bonus video: