FUŠTIĆ JE NAJNOVIJI PRIMJER

Postizborna prelijetanja: Da li su iznevjerena očekivanja birača?

Nekadašnji poslanik Srđan Perić, koji danas predstavlja organizaciju KOD, ocjenjuje napuštanje DPS, nakon trodecenijske vladavine kao očekivano, ali i potencijalni problem, ako je povezano sa očekivanjima o namještenjima u budućoj vlasti

11750 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Fuštić govori nakon što je pristupio Demokratama, Foto: Demokratska Crna Gora
Fuštić govori nakon što je pristupio Demokratama, Foto: Demokratska Crna Gora

Posljednje postizborno prelijetanje odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) iz Bara Miloša Fuštića u redove Demokratske Crne Gore otvorilo je pitanje – šta ovi procesi donose društvu i da li su ovakvim i sličnim prelascima iznevjerena očekivanja birača?

Nekadašnji poslanik Srđan Perić, koji danas predstavlja Organizaciju KOD, ocjenjuje napuštanje DPS, nakon trodecenijske vladavine kao očekivano, ali i potencijalni problem, ako je povezano sa očekivanjima o namještenjima u budućoj vlasti.

 

Razloge za postizborni prelazak iz DPS u Demokrate, barski odbornik, Miloš Fuštić, sažeo je u rečenici koja jasno ukazuje na diskriminaciju građana pod vlašću njegove već bivše stranke.

"Govorio sam javno o zaštićenim pojedincima koji mogu da rade šta hoće, podižu višespratnice, duguju ogromne poreze, vrše zloupotrebe pod okriljem vlasti, dok običan građanin plaća sve to", rekao je Fuštić.

Danas tako, a prije četiri godine ovako:

Fuštić se, u maju 2016., na jednoj fotografiji pojavio sa porukom koja je asocirala na incident u parlamentu, kada su poslanici Demokratskog fronta (DF) skandirali tadašnjem premijeru Milu Đukanoviću da je lopov, on im odgovorio da su kreteni i majmuni, a potpredsjednik Skupštine Branko Radulović uzvratio - "Bolje majmun nego lopov".

foto: Facebook

Fuštić je tada rekao da je fotografija nastala u opuštenoj atmosferi, te da nema nikakvu političku pozadinu, a danas kaže kako neće biti funkcioner Demokrata, te da mu ne treba nikakvo uhljebljenje.

Ovo ipak nije usamljen primjer političkog prebjega, uoči i nakon proteklih izbora.

Prije nekoliko dana više članova podgoričkog SDP-a prešlo je u GP URA, dok je nekadašnji funkcioner DPS i bivši predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić u susret izborima pristupio Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Srđan Perić iz Organizacije KOD kaže da nema ništa sporno u tome kada neko napušta pogrešnu politiku, te da se to očekuje u partiji koja je vladala 30 godina.

"Ako taj proces nije skopčan sa očekivanjima o namještenjima i dalje partitokratskoj praksi, on sam po sebi nije sporan, i proces preispitivanja na ličnom nivou je i poželjan. Ali, ako imate očekivanja, u smislu namještenja, tada dolazite do partitokratske prakse", rekao je Perić.

Perić poručuje da na stav dijela birača da su im, primanjem dojučerašnjeg DPS kadra u pobjedničke redove, iznevjerena očekivanja i probuđene sumnje da li oni mogu biti pouzdan partner u promjenama, trebalo bi da odgovori nova vlast svojim djelima.

"Mnogo će biti važno kakav će signal u narednim koracima poslati nova vlast, da li će dati za pravo tim sumnjama. Nije realno očekivati od nove valsti da epohalne stvari na polju ekonomije napravi za godinu ili dvije, ali može makar da drastično smanji partitokratsku praksu", rekao je Perić.

Osim prelazaka, uoči i nakon izbora, najjaču partiju DPS, neki su kadrovi napustili.

Krajem septembra, odbornik DPS u Kolašinu, Momčilo Vukčević napustio je tu stranku i odbornički mandat obavljaće samostalno, a noslilac liste u Andrijevici i dosadašnji predsjednik Opštine Srđan Mašović poručio je da se povlači iz politike.

Odbornik DPS u Beranama Radoš Raičević u junu je napustio tu stranku i vratio joj mandat.

Preporučujemo za Vas