Ustav jasan – sudiji ili tužiocu prestaje funkcija kada ispuni uslov za starosnu penziju

Sudski savjet je na sjednici održanoj 7. oktobra, većinom glasova odlučio da sačeka izjašnjenje Ustavnog suda, što u Akciji za ljudska prava vide kao prekoračenje ovlašćenja, navodeći da moraju poštovati i primijeniti zakon

22071 pregleda 24 reakcija 23 komentar(a)
Medenica, Foto: Luka Zeković
Medenica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.10.2020. 19:50h

Crnogorsko pravosuđe, nenaviknuto na promjene, uzburkano je zahtjevom Demokratske Crne Gore da se nekim sudijama Vrhovnog, ali i Apelacionog suda, konstatuje da su ispunili uslov za starosnu penziju, čime po Ustavu i zakonu prestaje i mogućnost da nastave da obavljaju javnu funkciju.

Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović, gostujući u "Bojama jutra" na Televiziji "Vijesti", kazao je da za ovo udruženje nema dileme po tom pitanju.

"U ovoj konstelaciji odnosa i ovako normativno postavljeni sistem – sticanjem uslova za starosnu penziju gubite pravo na javnu funkciju. To je jedna situacija koja je po nama relativno jasna", kazao je Radulović.

Ipak, Udruženje sudija i Sudski savjet ne dijele ovaj stav, pa su od Ustavnog suda zatražili ocjenu ustavnosti novog Zakona o PIO.

Smatraju da su žene sudije diskriminisane jer bi trebalo da idu u penziju ranije od svojih muških kolega.

Sudski savjet je na sjednici održanoj 7. oktobra, većinom glasova odlučio da sačeka izjašnjenje Ustavnog suda, što u Akciji za ljudska prava vide kao prekoračenje ovlašćenja, navodeći da moraju poštovati i primijeniti zakon.

Advokatica Marija Radulović, ovaj grubi propust uočava ne samo kod Sudskog, već i kod Tužilačkog savjeta.

Ona objašnjava da je Ustav jasan – sudiji ili tužiocu prestaje funkcija kada ispuni uslov za starosnu penziju, a Zakonom o PIO je propisano koje su to godine starosti za muškarca a koje za ženu.

"Nesporno je da su, u odnosu na datum rođenja, i predsjednica Vrhovnog suda, kao i jedan broj sudija u Vrhovnom sudu, već odavno, a neki i prije pet, šest godina ispunili uslove za prestanak sudijske funkcije. Slična situacija je i u odnosu na tužilaštvo i Tužilački savjet, gdje su određeni tužioci, već više godina unazad, ispunili uslove, zbog čega im je morao biti utvrđen prestanak funkcija", kazala je Radulović.

I dok iz Sudskog savjeta i Udruženja sudija upozoravaju da odlaskom većeg broja sudija u penziju u jednom danu može doći do blokade pravosuđa, Radulović na to gleda drugačije.

"Doći će do jedne generacijske smjene u pravosuđu, što je jedna izvanredna prilika ne samo u pravosuđu već u čitavom setu državnih institucija da se na taj način sprovedu neophodne reforme", kazao je Branislav Radulović.

"Da su u skladu sa Ustavom i Zakonom g-đi Medenici utvrdili prestanak sudijske funkcije prije dvije godine, kada je ispunila formalne uslove za sticanje prava na starosnu penziju, ne bismo raspravljali o famoznom trećem mandatu, na koji je izabrana punih 9 mjeseci nakon što joj je morala prestati funkcija sudije", objašnjava advokatica Radulović.

Radulović zaključuje da isto tako ne bi trebali iščekivati da li će Medenica podnijeti ostavku, jer ako Sudski savjet hoće da obavlja svoj posao – već danas joj može konstatovati prestanak sudijske funkcije.

Bonus video: