Učenicima OŠ "Niko Maraš" potrebna sala, s prvom kišom nastava fizičkog se odlaže

"Kad je lijepo vrijeme, imaju gdje što se tiče poligona, skromno uređen, ima dva koša, golove. Nastava fizičkog je ogroman problem. Naša djeca nijesu u prilici da vide kako izgleda sprava, da neke vježbe osnovne, nijesu u situaciji da rade, i to je jedan od nedostataka", rekao je Maraš

2702 pregleda 34 reakcija 2 komentar(a)
Poligon OŠ "Ponari", Foto: Printscreen
Poligon OŠ "Ponari", Foto: Printscreen

Osnovna škola "Niko Maraš" nema salu za fizičko vaspitanje.

Časove održavaju na otvorenom, a s prvom kišom utakmica se odlaže do narednog sunčanog dana.

Zato učenik petog razreda, Janko, priželjkuje suvu i toplu salu.

"Promijenio bih u mojoj školi da imamo salu za fizičko, jer kad je hladno mi moramo da izađemo napolje, i onda kad smo u jaknama oznojimo se i prehladimo", kaže Janko.

I uprava škole dijeli želje skromnih učenika.

Iako mnoge generacije nikada nijesu vidjele kozlić, stunjaču i vratilo direktor Dragoljub Maraš kaže da se snalaze kako umiju.

"Kad je lijepo vrijeme, imaju gdje što se tiče poligona, skromno uređen, ima dva koša, golove. Nastava fizičkog je ogroman problem. Naša djeca nijesu u prilici da vide kako izgleda sprava, da neke vježbe osnovne, nijesu u situaciji da rade, i to je jedan od nedostataka", rekao je Maraš.

Ova djeca, ističe direktor, zaslužuju bolje uslove, zato bi trebalo riješiti i pitanje prevoza.

"Organizovanog autobuskog dolaska nema, nema kombi prevoza, nije isplativo. Mi smo se obraćali Ministartvu da nam dozvole sistematizaciju radnog mjesta vozača, jer jr postojala mogućnost da u okviru opštine Golubovci dobijemo kombi, ali odgovor na ta naša traženja nijesmo dobili", rekao je Maraš.

Teško dolaze do škole, a kada uče kod kuće rad im dodatno otežava loš internet.

"Više mi se sviđa učenje ovdje jer mogu da budem sa drugarima i učiteljicom, a učenje od kuće nekako mi se ne sviđa", priča Matija, učenik petog razreda.

Njegovu vršnjakinju Lanu zbunjuje ova situacija.

"Mene malo zbunjuje pošto smo prošle školske godin učili pola kod kuće, pola u školi. Mogli smo u školi da se igramo, da učimo bez maske, a sad mi je čudno što moramo da držimo distancu, i maske nam malo smetaju za pričanje i za sve."

I nastavnici se, u doba korone, bolje snalaze u učionici.

"Mnogo je lakše raditi, prenijeti znanje. Moj utisak je da se pravila poštuju, djeca su vrlo svjesna ove situacije u kojoj se nalazimo, trude se i oni da sve bude kako treba", objašnjava profesorica engleskoj jezika Ivana Dašić.

A dok čekaju bolje dane, prostranu salu i siguran prevoz, ovi đaci obećavaju da će uvijek marljivo i predano raditi.

Bonus video: