Sistematizacija u RTCG: Umjesto smanjenja u planu povećanje broja radnika

Kako su nezvanično kazali iz RTCG-a, zaposlenima, odnosno sindikatima ostavljeno je svega par dana za primjedbe i sugestije, a dio njih sumnja kako su nova radna mjesta izmišljena za menadžerske i asistentske poslove

15039 pregleda 51 reakcija 16 komentar(a)
RTCG, Foto: TV Vijesti
RTCG, Foto: TV Vijesti

Kada se u julu 2018. tada v.d, a danas generalni direktor RTCG Božidar Šundić, požalio da zbog ovolikog viška zaposlenih dvije trećine ukupnih prihoda odlazi na plate i honorare u Javnom servisu radilo je 717 ljudi.

Dvije godine i dva mjeseca kasnije, prema planu menadžmenta u novom aktu o sistematizaciji radnih mjesta, taj broj ne da neće biti smanjen, nego će biti uvećan i to za oko 140 zaposlenih.

Prema pouzdanim saznanjima TV "Vijesti", izmijenjena i dopunjena sistematizacija radnih mjesta u RTCG predviđa cak 860 zaposlenih u ovoj medijskoj kući.

Kako su nezvanično kazali iz RTCG-a, zaposlenima, odnosno sindikatima ostavljeno je svega par dana za primjedbe i sugestije, a dio njih sumnja kako su nova radna mjesta izmišljena za menadžerske i asistentske poslove.

Do Savjeta RTCG predlog nove sistematizacije još nije stigao, rekao nam je predsjednik tog tijela Ivan Jovetić.

Kaže i da se sa tim dokumentom kasni, a na pitanje kako, kao predsjednik Savjeta, vidi povećanje broja zaposlenih na 860 ovako odgovara:

"Povećanje broja zaposlenih, a posebno ovo koje navodite, nije prihvatljivo jer RTCG i sada ima opterećenja zbog broja zaposlenih. Kontadiktorno - RTCG nedostaju određeni profili, ali je riječ o veoma malom broju. Sva eventualna nova radna mjesta u RTCG moraju biti proizvod Principa razvoja i potreba digitalizacije. Smatram da je RTCG neophodno restrukturiranje radnih mjesta i smanjenje broja zaposlenih, a ne obratno".

I član Savjeta RTCG-a Milan Radović čeka novi dokument o sistematizaciji, ali kaže da je o njemu već čuo komentare.

"Ja jesam primio e-mail od zaposlenih u tehnici, oni se u tom mejlu žale, prije svega da je ovaj novi akt diskriminatoran, da nije pošten", rekao je Radović.

On ocjenjuje da 860 zaposlenih nije realna potreba RTCG.

"Ja taj dokument neću prihvatiti jer i neke prethodne procjene su nam upravo govorile da treba smanjivati broj zaposlenih, i umjesto da se u ovom trenutku bavimo upravo poštenom sistematizacijom mi sada imamo jednu vrlo iznenađujuću činjenicu, ili navod, da će broj radnika porasti za 140, što mislim da ni Savjet ukupno neće podržati i da je taj akt već unaprjed osuđen da bude neusvojen", istakao je Radović.

Osim toga, napominje Radović, menadžment treba da se drži odluke Savjeta iz prethodnog mandata da broj zaposlenih u RTCG ne prelazi 720.

Objašnjava da određeni broj zaposlenih ima privremene ugovore.

"Ukoliko se radi o tome da menadžment sada želi te ljude integrisati u sistem, dati im stalno zaposlenje, to će, takođe, biti pod znakom pitanja, imajući u vidu da do Savjeta i dalje dolaze informacije da značajan broj zaposlenih ne dolazi na posao i da se iz tog razloga primaju honorarci."

I Ivan Jovetić podsjeća kako je Savjet predlagao da se angažuje renomirana institucija koja bi, zbog tehnoloških promjena, ali i potrebe drugačijeg načina rada, analizirala potrebe radnih mjesta u RTCG, ali da analiza nikada nije urađena.

Javni servis se finasnira od novca poreskih obveznika, a prošle, kao i 2018. imali su na raspolaganju po 14 miliona eura.

Bonus video: