U pljevaljskoj bolnici liječi se 20 pacijenata

Među zaraženima na bolničkom liječenju su i jedan ljekar i jedna medicinska sestra, a od COVIDA-19 oboljelo je i još 11 medicinskih radnika

5868 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

U pljevaljskoj bolnici trenutno se liječi 20 pacijenata.

“Jedan pacijent je lake kliničke slike i 17 je srednje teške kliničke slike, za sada stabilnog stanja. Imamo pacijenta teže kliničke slike koji je sinoć primljen u pljevaljsku bolnicu i vjerovatno će danas biti upućen u jedan od respiratornih centara”, kazao je direktor pljevaljske bolnice Erduan Lalović.

Među zaraženima na bolničkom liječenju su i jedan ljekar i jedna medicinska sestra, a od COVIDA-19 oboljelo je i još 11 medicinskih radnika. Povećan obim posla bilježe i u kovid ambulanti Doma zdravlja. Zato, umjesto jednog, sada rade po dva ljekara u dvije smjene, a ukupno ih je 11.

"U kovid ambulanti dnevno se pregleda 50 do 60 pacijenata. Od početka pandemije kroz kovid ambulantu do danas je prošlo 2 870 pacijenata”, rekao je direktor Doma zdravlja, Ilhan Tursumović

Pacijenti se žale da se zaposleni u Domu zdravlja ne javljaju na telefonske pozive?

“Znate, nema ni jedan razlog da se zdravstveni razlog ne javljaju na telefonski poziv”, objašnjava Tursumović.

U međuvremenu, Pljevljak Dragomir Žugić koji je juče poslije 21 dana liječenja u pljevaljskoj bolnici otpušten na kućno liječenje žali se na neblagovremenu zdravstvenu zaštitu. Tvrdi da je u bolnicu smješten nakon višednevnog čekanja, tek nakon što mu je mjesto ustupila supruga, koja je takođe bila u teškom stanju.

“Da bi primao infuziju u kovid ambulanti morao sam prvo da odem u apoteku, kovid pozitivan, da kupim longacefe i još neke vitamine, neke ampule, i to sam nosio gore da da primam i primao sam infuziju sjedeći na stolici”, rekao je Žugić.

Iz pljevaljskog Doma zdravlja tvrde da nisu informisani o ovakvim slučajevima.

“Iskreno da vam kažem ja nemam te podatke”, kazao je Tursumović.

Iz bolnice objašnjavaju da uredno trijažiraju pacijente.

“Ukoliko ne iziskuje kiseoničku potporu, ukoliko je saturacija dobra pacijenti se upućuju na kućno liječenje uz redovan dolazak na terapiju”, kazao je Lalović.

Pljevljaci se navikavaju na epidemiološke mjere – na neke teže, na neke lakše.

Iz pljevaljskog tima spašavanja navode da mjere daju rezultate.

“Zaključno sa jučerašnjim danom u Pljevilja je bilo 199 oboljelih, 477 izliječenih i na žalost 18 preminulih”, rekao je zamjenik rukovodioca Opštinskog tima spašavanja Goran Čavić.

Nadzor je pojačala i Komunalna policija.

“Što se tiče pravnih lica, ugostitelja, svi oni poštuju mjeru zabrane obavljanja ugostiteljskih djelatnosti”, kazao je načelnik Komunalne policija, Bojan Bajčeta.

Inspekcijski timovi svakodnevno obiđu i kontrolišu oko 50 ugostiteljskih objekata i trgovačkih radnji. Kažu da nije bilo većih nepravilnosti, a samim tim ni kazni.

Bonus video: