Putovanje vozom u doba koronavirusa: Maska neophodna, ruke se dezinfikuju...

"Vozovi se svakodnevno dezinfikiju, postoje sredstva za dezinfekciju ruku ispred voza, tako da mi nastojimo da se mjere ispoštuju"

2994 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz voza, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz voza, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Osim vozne karte, sada vam je za putovanje vozom, neophodna i maska.

Iako mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) važe već više od pola godine, Nina Marković se i dalje navikava na promjene.

"Putujem svakog radnog dana od Bara do Podgorice, idem na fakultet i na praksu, tako da putujem svakog dana osim vikendom", kazala je Nina Marković, putnica.

I ostali putnici ističu da putovanja do krajnjeg odredišta sada izgledaju posve drugačije, te da umjesto relaksiranosti, često osjećaju strah i neizvijesnost.

"Trenutno je drugačije putovati vozom, nosimo maske, poštujemo distancu, dezinfikujemo ruke, ponašamo se odgovornije nego ranije. Redovni sam putnik", rekla je Ksenija.

"Jedno vrijeme sam redovno putovao vozom", kazao je Ivan Matović, putnik.

Na pitanje je li lako ispoštovati sve mjere, kaže da je lako ispoštovati ko je odgovoran.

"U vozu sam primijetio da nema nikoga bez maske, osoblje takođe ima sredstva za dezinfekciju ruku", kazao je on.

Pandemija koronavirusa uticala je i na broj putnika.

"Broj putnika je skoro za 50% u septembru manji nego u septembru prošle godine, samim tim i poslovanje je mnogo teže, dakle jako je teško poslovati u ovakvim okolnostima. Uzimajući i za primjer avgust ove godine i prošle, sada smo imali nekih 41% manji, a i pređeni kilometri su manji za nekih 49%, a samim tim i prilivi su manji nekih 52% u odnosu na avgust prošle godine", kazala je Ana Božović, pr Željezničkog prevoza Crne Gore.

No, i pored lošeg poslovanja, Božović, naglašava da svi zaposleni, strogo vode računa o propisima, a posebna pažnja posvećena je higijeni vozova.

"Vozovi se svakodnevno dezinfikiju, postoje sredstva za dezinfekciju ruku ispred voza, tako da mi nastojimo da se mjere ispoštuju. Kad je riječ o međunarodnom vozu tu se prati temperaturni skreninig putnika, da s eu toku putovanja, ako putnik osjeti bilo kakave simptome, da obavijesti konduktera ili pratioca kola, nošenje zaštitne opreme, i putnici iz Srbije putnici moraju imati PCR test ili Eliza test koji nije stariji od 72 časa", kazala je ona.

Iako je putnika manje, za sada nema promjena u redu vožnje.

Bonus video: