Leković: S pandemijom isplivali višegodišnji problemi školstva, đaci i nastavnici trpe posljedice

Leković je istakla i da su više puta slali predloge Ministarstvu prosvjete kako bi trebalo da se odvija nastava, ali je izostala reakcija

5203 pregleda 127 reakcija 2 komentar(a)
Leković i Mijušković, Foto: Printscreen
Leković i Mijušković, Foto: Printscreen

Đaci i nastavnici u opštinama u kojima su škole zbog situacije sa virusom korona prešle na sistem učenja na daljinu ponovo su suočeni sa raznim problemima i sada trpe posljedice svega što nadležni nisu preduzeli u prethodnom periodu, istakla je "Bojama jutra" na TV Vijesti Olivera Leković iz Udruženja "Prosvjetna zajednica Crne Gore".

Leković kaže da su sa pandemijom virusa korona isplivali višegodišnji problemi crnogorskog školstva koji se i dalje ne rješavaju - od neadekvatnih školskih programa i udžbenika, neopremljenih učionica do loših uslova za boravak djece.

"Iako je ovo globalni problem, morali smo bolje reagovati jer smo imali vremena, pauzu od gotovo šest mjeseci", rekla je Leković.

Snežana Mijušković, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda istakla je da su mnogi đaci i roditelji zbunjeni jer su se odluke donosile bez konsultacije sa stručnjacima.

Mijušković je skrenula pažnju na naročito tešku situaciju siromašnih porodica, samohranih i roditelja sa djecom sa smetnjama u razvoju.

Leković je istakla i da su više puta slali predloge Ministarstvu prosvjete kako bi trebalo da se odvija nastava, ali je izostala reakcija.

Mijušković i Leković upozoravaju da će koronavirus i nastava na daljinu ostaviti velike "rupe" u obrazovanju kod mnogih generacija učenika. Leković kaže da su već mnogi odlični učenici popustili sa radom, te da dodatnu napetost stvara i sistem "semafora" zbog iščekivanja da li će nastava biti nastavljena u školi ili kod kuće.

Bonus video: