Dvorac kralja Nikole u Baru u veoma lošem stanju: "Curi kao rešeto, ovdje se vidi patriotizam"

"Cijela postavka je u vrlo lošem stanju, vi kada uđete u dvorac, sve je fino nalickano, čisto, uredno, međutim, sa svih prozora se već nekoliko godina unazad sliva voda, koja narušava podove, prisutna je stalno vlaga...", priča Radonjić

16186 pregleda 661 reakcija 43 komentar(a)
Dvorac kralja Nikole u Baru, Foto: Printscreen YouTube
Dvorac kralja Nikole u Baru, Foto: Printscreen YouTube

Dvorac kralja Nikole u Baru u veoma je lošem stanju. Reprezentativno arhitektonsko zdanje, u koje je 1959. smješten Zavičajni muzej grada i gdje se održavaju književne večeri, izložbe i koncerti – prokišnjava zbog dotrajalog krova , prozori i podovi moraju se mijenjati.

Radnici muzeja apeluju na nadležne da se konačno nešto uradi, poručujuci da se patriotizam dokazuje na očuvanju kulturne baštine.

Građevinu podignutu još 1885. dobro je načeo zub vremena. Decenije nemarnog odnosa dovele su do toga da kulturno dobro od nacionalnog značaja prokišnjava, a kustosi se boje za bezbjednost… i svoju i muzejskih eksponata.

"Mi sada imamo ogroman problem, cijela zgrada dvorca kralja Nikole, nešto što je osnova novog Bara, osnova naše kulture, da se tako izrazim - curi kao rešeto . Sa svih strana curi, u svim ovim djelovima depoovskih odaja prokišnjava...", kaže Mladen Zagarčanin, arheolog i upravnik Zavičajnog muzeja.

Kaže da je na stepeništu najgora situacija.

"Zadnjih nekoliko kišnih dana smo imali slučaj da je naš materijal po depoima ugrožen, da su naše kancelarije bile potopljene, da mi tu moramo da dođemo da radimo. Cijela postavka je u vrlo lošem stanju, vi kada uđete u dvorac, sve je fino nalickano, čisto, uredno, međutim, sa svih prozora se već nekoliko godina unazad sliva voda, koja narušava podove, prisutna je stalno vlaga...", priča Draginja Radonjić, kustos muzeja.

Djelimične sanacije rađene su 1990. i 2008. godine.

Opština Bar je zvanično držalac ovog kulturnog dobra, a Javno preduzeće Kulturni centar Bar, njegov korisnik.

Iz Ministarstva kulture kažu da su kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2020., opredijelili dio sredstava za potrebe sanacije Dvorca kralja Nikole, a podrška, obećavaju, neće izostati ni ubuduće.

"Nakon opsežnog istraživačkog postupka pristupljeno je izradi konzervatorskog projekta za Dvorac kralja Nikole, na osnovu konzervatorskih uslova izdatih od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Projekat je u završnoj fazi, nakon čega će biti stvoreni uslovi za sanaciju cijelog dvorskog kompleksa", navodi se u odgovoru Ministarstva kulture.

Zagarčanin kaže da su od Ministarstva kulture za novi krov dobili samo 20 hiljada eura, ali procjenjuje da je potrebno tri puta više i značajno više za rekonstrukciju cijelog objekta.

"Za cijeli muzej, tu bi trebalo negdje između 250 i 300 hiljada eura. Ali mi gubimo naše istorijsko nasljeđe, gubimo nešto što je naše ishodište, ovo nam je centar kulture", rekao je Zagarčanin.

Demokrate, koji su u barskoj skupštini opozicija, najavljuju da će tražiti da se rješavanje ovog pitanja što prije pokrene.

"Dvorac kralja Nikole je simbol grada Bara, a kada je nešto simbol onda se očekuje da se to čuva, da se održava" kaže Dijana Pejović, odbornica Demokrata u SO Bar.

I dok se i dalje čeka na rješavanje ovog urgentnog problema, Zagarčanin ističe da je država na mnogo primjera pokazala nebrigu za svoje kulturne blago.

"Da ne govorimo o Narodnom muzeju, o svemu onome što se dešavalo tamo Pogledajte Palatu Bujevića u Perastu, ona se raspada, pogledajte Galeriju u Budvi, ona se raspada, postoji mnogo takvih mjesta koja su jednostavno na izmaku snage", objašnjava Zagarčanin.

Zato isprazne politikantske priče o identitetu i patriotizmu, u prostoru koji vrišti za pomoć, djeluju još jeftinije i neiskrenije.

"Patriotizam se vidi ovdje, na ovom mjestu", zaključuje Zagarčanin.

Bonus video: