"Nadležni da hitno počnu da rješavaju problem alarmantne erozije plaže na Adi Bojani"

Glas protiv ubrzanog nestajanja plaže na Adi Bojani i devastacije prirode, podiglo je Udruženje vlasnika objekata na Bojani

6631 pregleda 9 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa protesta, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vlasnici objekata na rijeci Bojani danas su sa protesta od nadležnih zatražili da hitno počnu da rješavaju problem alarmantne erozije plaže na Adi Bojani.

Oni tvrde da se do sada nije radilo stručno i kompetentno, već potpuno suprotno, te da to više nece dozvoliti.

Iz Morskog dobra i Uprave za vode, Televiziji Vijesti juče su odgovorili kako savjesno rade na ovom problemu, ali da konkretno održivo rješenje za nestajanje plaže jos nije pronađeno.

Glas protiv ubrzanog nestajanja plaže na Adi Bojani i devastacije prirode, podiglo je Udruženje vlasnika objekata na Bojani.

Okupili su se, ističu, kako bi pokušali da zaustave da se država i institucije nasuku na nemar, nerad i nestručnost.

Ističu da su mnogo puta pokušali da dopru do nadležnih, ali povratne reakcije nije bilo.

"Obala je smanjena za preko 50 metara, zbog slane vode koja se vadi zajedno sa pijeskom osušeno je na stotine stabala, štetu po biodiverzitet nismo mogli ni da sagledamo, jer nismo stručni. A oni koji su stručni, pogledajte šta su napravili od poluostrva", rekao je Darko Ivanovic iz Udruženja vlasnika objekata na Bojani.

"Mi smo slali prijave i šumari su obilazili, inspektori za šume. Ljudi su nam bukvalno rekli da se ništa ne dešava i da je sve sasvim normalno. Pa shvatite iz odgovora institucija kako se odnose prema ovome", rekao je Saša Čapunović iz Udruženja vlasnika objekata na Bojani.

Poručuju da neće dozvoliti da jedan kubik pijeska sa ovog prostora ode negdje drugo.

Nije im jasno zašto se konačno ne upotrijebi.

"Od kad su počeli da kopaju sve više i više nestaje plaža i smatram da pijesak koji su iskopali trebaju pod hitno da pospu po plaži", rekla je Irena Kneževic iz Udruženja vlasnika objekata na Bojani

"Kad sam došao prvi put nije bilo gomile pijeska ovdje, plaža je bila minimum dva puta, pa čak i tri puta veća nego sada. Uočio sam promjene koje su se desile, to nije priroda, već sve ukazuje na eksploataciju veoma bitnog resursa. Ovdje kao da se radi o pravljenju novca, na uštrb prirode", rekao je Jungen, vlasnik kuće na Bojani.

Da apsurd bude veći, iako se desni rukavac Bojane produbljuje dvije godine, i pijesak vadi sa račve i ušća, ušće je plitko, kažu ribari.

"Tu više dubine nema. Jas sam se prije pet dana sa čamcem nasukao skroz, jedva su me izvukli. Imao sam i štetu. Vjerujte da me je sramota, nakon 25 godina što ovdje, ne znam šta se desilo", rekao je Boris Mihailović, ribar sa Bojane.

Sa protesta je poručeno da će se svi vlasnici objekata za ovaj prostor boriti svim sredstvima.

Bonus video: