Mogu li crnogorski političari na posao ići biciklom: "U javnoj upravi je preko 4.000 automobila..."

"Mi od političara i javnih fukcinonera očekujemo da sami pokažu da je bicikl ili autobus poželjno prevozno sredstvo, i da time pokažu odgovornost", rekao je Stefan Bulatović iz NVO Biciklo.me

7270 pregleda 104 reakcija 24 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz Podgorice, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 26.10.2020. 14:45h

Dok političari, poput predsjednika Austrije, gradonačelnice Barselone, premijera Holandije, pa čak i danske princeze na posao idu pješke, biciklom, ili gradskim prevozom, na podgoričkim ulicama, to je, još uvijek nezamislivo.

Da je ovo pitanje političke volje i osviješćenosti smatraju i u NVO Biciklo.me, te dodaju da odlazak na posao biciklom ili autobusom ne smatraju trendom već odgovornim ponašanjem.

"Mi od političara i javnih fukcinonera očekujemo da sami pokažu da je bicikl ili autobus poželjno prevozno sredstvo, i da time pokažu odgovornost. Odnos prema novcu poreskih obveznika. Ja ću samo dati podatak da je u javnoj upravi preko 4.000 automobila i to je neprihvatljivo, i u doba kada govorimo o održivom razvoju, zelenom transportu, ekološkoj Crnoj Gori, klimatskim promjenama", istakao je Stefan Bulatović iz NVO Biciklo.me.

Saglasni da je lični primjer najbolji, iz određenih političkih partija kažu da je nephodno modernizovanje gradskog prevoza i planski razvoj biciklističke infrastrukture.

"Prije svega mislim da je potrebno imati dobar gradski prevoz. Mi već godinama upozoravamo da je gradski prevoz u Podgorici u katastrofalnom stanju, da saobraćaju autobusi stari preko 37 godina, da nijesu klimatizovani, nijesu bezbjedni. Sa druge strane mislim da je potrebno dokazivati dobrim primjerima i praksom da se zdravi stilovi života mogu koristiti u svakodnevnim obavezama, mislim da se treba samo vratiti korak nazad, jer smo imali svijetle slučajeve, imali smo ministra Ranka Radovića, koji je umjesto službenog automobila tražio službeni bicikl, koji je kasnije poklonio najboljem učeniku jedne podgoričke škole", rekao je Luka Rakčević, odbornik Građanskog pokreta URA u Skupštini opštine (SO) Podgorica.

"Smatram da je to izuzetno potrebno, i mislim da političari treba da se spuste među običan narod", rekao je Vladimir Martinović (Demokratska Crna Gora).

"Mislim da, veliki dio kolega u URI koristi bicikl, dolazi na posao biciklom. Podgorica je ravan teren i izuzetno je pristupačna za vožnju bicikla", rekao je Rakčević.

"Da sada ne govorim o imenima, imamo nekoliko fuksnonera Demokratske Crne Gore koji dolaze na svoja radna mjesta međugradskim prevozom", kazao je Martinović.

A dok političari obećavaju, građani zaključuju da bi ih političari na ulici i gradskom prevozu obradovali, no i dalje su prilično skeptični.

Bonus video: