Saveljić: Vuković postavljen sa namjerom da ne dođe do suštinskih promjena

Kompanija "13. jul Plantaže" prošle godine poslovala je sa gubitkom od 4,3 miliona eura, a u martu ove godine izmirila je nagomilani poreski dug od 3,3 miliona

7144 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Bivša finasijska direktorica u Plantažama, Valerija Saveljić, kaže da je novi izvšsni direktor ove kompanije Miroslav Vuković postavljen sa namjerom da ne dođe do suštinskih promjena i da se zaštite Verica Maraš i njen menadžerski tim.

“Ne može on sam sebe da delegira, niti Verica Maraš da ga predloži na to mjesto, i da ga usvoji stari Bord direktora. Sa novom vlašću, izabraće se novi predstavnici Investicinog razvojnog fonda, Fonda Pio, ZZZ CG, što su većinski vlasnici firme, i oni će birati novog direktora”, kazala je Saveljić.

Miroslav Vuković bio je oko dvije godine Direktor sektora za opšte i pravne poslove u Plantazama .

SINK: Valerija Saveljić

“Doveo ga je njegov prijatelj Veselin Đurišić koji je direktor prodaje i marketinga. Bio je u menadžerskom timu Verice Maraš. Znači ni jedan ugovor nije mogao biti ovjeren bez njegovog potpisa. Skoro je dobijen izvještaj od DRI sa duplim negativnim mišljenjem. Znači negativno mišljenje je bilo na finansijsku reviziju i reviziju nepravilnosti. Gospodin Vuković kao direktor opšteg-pravnog sektora direktno je odgovoran za ovo negativno mišljenje na reviziju pravilnosti, zato što ona govori da poslovanje Plantaža nije usaglašeno sa zakonskim normama", rekla je Saveljić.

Vuković je član Jugoslovenske komunističke partije, čiji je funkcioner njegov otac Vladislav Vuković. Par dana pred sjednicu Odbora direktora Plantaža, ta stranka izašla je sa stavom da bi imenovanje Miroslava Vukovića na mjesto direktora kompanije bio odličan potez, te da bi on svojim profesionalnim angažmanom zaustavio svaki pokušaj privatizacije i pljačke Plantaža.

I Vuković je dan nakon izbora saopštio da je u zemlji došlo do promjene vlasti , što automatski implicira potrebu za usaglašavanjem političkih i upravljačkih djelatnosti kompanije čiji je većinski vlasnik država. Vuković je time aludirao da ima podršku nove parlamentarne većine. Kako saznaje TV Vijesti iz stranaka pobjedničkih koalicija, on formalno zapravo ima samo podršku Komunističke partije kojoj pripada, i koja je na izborima bila dio koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Nova većina tek radi na formiranju Vlade, a tzv. pozicije po dubini i javna preduzeća dolaze nakon toga na dnevni red. To potvrđuju i Demokate

“Mi zaista ne poznajemo gospodina Vukovića, ne znamo koje su njegove reference. Ja prije svega moram da istaknem da je to odluka prethodnog saziva UO, odnosno onog koji je sada u zasjedanju i tamo nema ni jednog člana Demokratske Crne Gore, dakle to je njihova odluka i oni treba da stoje iza te odluke”, kazao je Vladimir Martinović iz Demorkata.

Valerija Saveljić, članica predsjedništva URA-e, ocjenjuje da u menadžerskom timu Plantaža, na čelu sa Vukovićem, trenutno ne postoji niko ko bi mogao valjano da vodi kompaniju. Kao dokaze za svoju tvrdnju navodi to da se radi o timu iza kog stoje loši rezultati i dug od preko 20 milona eura, te duplo negativno mišljenje DRI ali i krivične prijave nadležnih institucija.

“Krivičnu prijavu je podnijela Agencija za sprječavanje korupcije. Ja sam prije pola godine iznijela podatke i dokaze su prodavili ispod cijene koštanja sirovi-loz destila 100 jačine za 2,34 eura po litru..... oni su mi dodijelili status zviždača, jer su rekli da sam u pravu....u međuvremenu su predali krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu, ja sam povodom te krivične prijave dala izjavu kod tužioca Vukasa Radonjića", kazala je Saveljić.

Kompanija "13. jul Plantaže" prošle godine poslovala je sa gubitkom od 4,3 miliona eura, a u martu ove godine izmirila je nagomilani poreski dug od 3,3 miliona.

Bonus video: