Građani ukazuju da nema dana bez više smrtnih slučajeva

Ulcinjani nemaju povjerenje u barsku kovid bolnicu, Tomanović: Ne želim da se bavim teorijama zavjere

Potpredsjednica Opštine Ulcinj Hatidža Đoni ne sumnja da doktori i kompletno medicinsko osoblje Opšte bolnice u Baru ulažu vanljudske napore da sačuvaju živote oboljelih od kovida ali je brine - da li ta bolnica, koja je nadležna za Ulcinj ali i sve primorske gradove, ima dovoljno adekvatnog kadra

24902 pregleda 344 reakcija 26 komentar(a)
Detalj ispred bolnice u Baru, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj ispred bolnice u Baru, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nepovjerenje u barsku kovid bolnicu - tema je broj jedan u Ulcinju.

Građani ukazuju da nema dana bez više smrtnih slučajeva u toj bolnici a jednog dana bilo ih je čak sedam.

Ulcinjani zato preko društvenih mreža ali i lokalne samouprave traže da im se odgovori - ko to liječi zaražene u Baru.

Iz bolnice, s druge strane, kažu da imaju dovoljno kadra i da je iskusan ali i da u kovid ambulanti rade mlađi doktori pošto su neki stariji sklonjeni zbog rizika da se ne razbole.

Potpredsjednica Opštine Ulcinj Hatidža Đoni ne sumnja da doktori i kompletno medicinsko osoblje Opšte bolnice u Baru ulažu vanljudske napore da sačuvaju živote oboljelih od kovida ali je brine - da li ta bolnica, koja je nadležna za Ulcinj ali i sve primorske gradove, ima dovoljno adekvatnog kadra.

Posebno je brine broj umrlih, koji svakodnevno raste.

"Svaki ljudski život je značajan, ali na žalost imamo puno mladih osoba. Ono čime ja ne želim da se bavim, to su teorije zavjere. Ono što se nameće kao logično pitanje je, da li je bolnica u Baru, pri ovako teškoj epidemiološkoj situaciji, dovoljno kadrovski opremljena. To je za mene sada krucijalno pitanje, neovisno od njihovog angažmana i napora", istakla je Hatidža Đoni, potpredsjednica Opštine Ulcinj.

U barskoj bolnici nas uvjeravaju da o inficiranima na kovid odjeljenju brigu vode iskusni ljekari.

"Na kovid odjeljenju rade najiskusniji doktori. Šef internog odjeljenja, šefica anestezije, šef infektivnog odjeljenja, epidemiolog. To su doktori koji svakog dana dođu u bolnicu u sedam i odlaze iz bolnice naveče oko sedam, ili kasnije. Kovid odjeljenje ima 110 kreveta i popunjenost nikad nije bila preko 72-73", rekao je Dragoslav Tomanovi, direktor Opšte bolnice u Baru.

Istina je, sa druge strane, na šta ukazuju i nezadovoljni građani, da u kovid ambulanti rade mladi doktori ali Tomanoviću to nije sporno jer su starije doktore sklonili zbog godina ali i nekih bolesti koje imaju.

"Računamo da ovi mladji doktori, iako se eventualno inficiraju, imace blagu kliničku sliku i nece biti životno ugroženi. U kovid ambulantu smo najčešce angažovali mlađe doktore, koji poštuju medicinske protokole i ove sad - kovid liječenja, za svakog pacijenta, konsultujući iskusne doktore", rekao je Tomanović.

On smatra da nema razloga da građani ne vjeruju barskoj bolnici i ljekarima.

Kroz kovid ambulantu je, kako kaže, od 15. juna prošlo tri i po hiljade pacijenata, a na odjeljenju je uspješno izliječeno preko 600 pacijenata sa najtežom kliničkom slikom.

"Probleme koji izaziva kovid infekcija nije mimoišao ni mnogo razvijenije zemlje. Naravno da mi problem u liječenju ove potpuno nepoznate bolesti imamo. Ali to je tako. I znamo da je slično ovako i u Nikšicu, i u Pljevljima, i u Beranama, i u Podgorici. I tražiti sada nešto što ne postoji je iluzorno. 56 bolesnika je do sada preminulo", rekao je Tomanović.

Tomanović kaže i da su barski ljekari u svakodnevnom kontaktu sa kolegama iz Kliničkog centra, te da se o svakom težem pacijentu raspravlja na interkliničkom nivou.