Počela primjena zakona iz 2015.: Roditelji moraju da plaćaju korišćenje Dnevnog centra u Nikšiću

"Negdje je malo poražavajuće. Sad nas na neki način primoravaju da donesemo imovinski karton, i tako da se odredi participacija. Oni sa većim primanjima će više platiti, a oni sa manjim - manje", kaže Božović

6340 pregleda 0 komentar(a)
Dnevni centar u Nikšiću, Foto: Printscreen
Dnevni centar u Nikšiću, Foto: Printscreen

Roditelji djece koja pohađaju Dnevni centar u Nikšiću revoltirani su pozivima koji im stižu od socijalnih radnika da počnu da plaćaju troškove tog servisa.

Nakon što su 10 godina u Dnevni centar djecu slali besplatno, nadležni su sada počeli da primjenjuju zakon iz 2015. godine, po kom i roditelji moraju da participiraju.

Roditelji, pak, tvrde da se sve odvija netransparentno, te da se usluga u nekim gradovima plaća a u nekima ne, pa se nadaju da će novi ministar rada i socijalnog staranja stopirati plaćanje.

"Ja bih bila prinuđena da platim, pa kad bih pozajmljivala da bi ona išla jer ne bih nikad dozvolila da je maknem iz Dnevnog centra. Hoće li za vas biti veliki udar plaćanje? Hoće bogami", kaže Nevenka Dakić, čije je dijete korisnik centra.

Predsjednik Savjeta roditelja Velibor Božović kaže da se već neko vrijeme roditelji pozivaju u Centre za socijalni rad širom države gdje postoje ovi servisi, kako bi se odredila visina participacije.

"Negdje je malo poražavajuće. Sad nas na neki način primoravaju da donesemo imovinski karton, i tako da se odredi participacija. Oni sa većim primanjima će više platiti, a oni sa manjim - manje", kaže Božović.

Iz Centra za socijanli rad se pozivaju na Zakon iz 2015. i Odluku donešenu dvije godine kasnije.

"Napominjemo da je članom 154, stav 3, Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti propisano da se sredstva za usluge socijalne i dječje zaštite obezbjeđuju i putem učešća korisnika, odnosno njihovih srodnika koji su dužni da ih izdržavaju. Ovdje se računaju svi prihodi i imovina, izuzev primanja ostvarenih po osnovu materijalnog obezbjeđenja, dodatka za djecu, jednokratne novčane pomoći, primanja po osnovu nagrada i otpremnine za odlazak u penziju", objašnjavaju iz Centra za socijalni rad.

Ni iz Centra ni i iz resornog Ministarstva, nijesu nam odgovorili zašto se do danas čekalo sa naplaćivanjem usluga Dnevnog centra, niti su nam objasnili kako to da se isti servis u nekim opštinama plaćao, a u nekima ne.

"To se ne radi transparentno. To se već prijmjenjuje u Herceg Novom, pa su ovdje krenuli prije izbora. Onda su se prepali da će se nešto desiti, da će manje glasača biti za odlazeću vlast, pa su to obustavili i sad ponovo aktivirali", priča Božović..

On kaže da se barata sa mjesečnim učešćem od 75 eura što bi ako se računa ukupan broj korisnika u Crnoj Gori, godišnje iznosilo oko 276 000 eura. Zato se pita: "Da li je moguće da država i lokalne samouprave ne mogu to da isfinansiraju, a znamo koliki je vozni park koji koriste državni službenici i namještenici, koliko je svega nečega bespotrebnoga?"

Iz nikšićkog Centra za socijalni rad kažu da je cijena osmočasovnog boravka u Dnevnim centrima 150 eura, a da će se visina participacije za roditelje određivati i na osnovu satnice. Sa druge strane, roditelji se nadaju da će novi ministar rada i socijalnog staranja stopirati plaćanje.

Bonus video: