Paunović: Budžet i fiskalna politika biće određeni negativnim posljedicama koronavirusa

Nova Vlada, kako se najavljuje, mogla bi bit izabrana do sredine mjeseca tako da će jedan od prvih dokumenata koji će morati razmotriti biti upravo nacrt budžeta

7065 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U ministarstvu finansija intenzivno rade na nacrtu budžeta za narednu godinu. Posljednja dva mjeseca protekla su u komunikaciji sa budžetskim korisnicima.

“Mogu da kažem da smo sada u finalnoj fazi sklapanja nacrta budžeta. Ja zaista očekujem da ćemo već sljedeće nedjelje imati dokument koji možemo da prezentujemo”, kazao je Bojan Paunović iz ministarstva finansija.

Ne otkrivaju koliki bi mogao biti budžet za narednu godinu, te da li će biti manji od ovogodišnjeg. Paunović međutim ističe da će budžet i generalno fiskalna politika u narednom period dominatno biti određeni negativnim posljedicama koronavirusa.

“Tako smo imali poprilično uvećane rashode po pitanju zdravstva I domenu generalnih programa podrške, koji su podijeljeni privredi i građanima. Tako polazeći od tih pretpostavki, sljedeća godina će biti dosta izazovna", rekao je Paunović.

Neki inicijalni planovi koje je odlazeća vlada imala su pogoršani, prije svega jer su ekonomska kretanja mnogo gora nego što su predviđali.

“Tu dominatno mislim na turistički sektor. Prihodi budžeta su ispod plana koji je bio planiran rebalansom. Prihodi su niži za nekih pet odsto, nominalno to je oko 62 miliona. Sa druge strane rashodi su u okviru plana, gdje je tekuća potrošnja nešto niža, a kapitalna nešto viša. Sumarno posmatrano, deficit je već sad na nivou deficita koji je bio planiran u junu", dodao je Paunović.

Ipak, kaže Paunović, ne treba biti potpuni pesimista, jer po svim procjenama I vlade, i međunarodniih institucija, sljedeća će biti godina oporavka.

“Biće obezbijeđeno sve što je nepohodno, da budu obezbijeđene isplate u domenu zarada, penzija, socijalnih davanja. Neće biti ni kašnjenja ni zarada, ni ničega, to budite uvjereni", kazao je Paunović.

Paunović kaže da je dužnost ministarstva finansija da pripremi nacrt budžeta, a da je na novoj vladi da ga razmotri i odluči šta će slati prema parlamentu. U slučaju da se probiju neki rokovi, i budžet do kraja godine ne dođe do parlamenta, vlada može donijeti odluku o privremenom finsiranju.

“Ona podrazumijeva da se obezbjeđuje do jedne dvanaestine budžeta za budžetske korisnike", objašnjava Paunović.

Nova Vlada, kako se najavljuje, mogla bi bit izabrana do sredine mjeseca tako da će jedan od prvih dokumenata koji će morati razmotriti biti upravo nacrt budžeta.

Bonus video: