Ponovo sude maloljetniku koji se tereti za izazivanje pomorske nesreće u Budvi

"Nema razloga o odlučnim činjenicama, ili su ti razlozi potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni, što sve obrazloženje rješenja koja opravdavaju izricanje vaspitne mjere, čini nerazumljivim i protivurječnim, a koje povrede su rezultat nepotpunog i pogrešnog činjeničnog utvrđenja", navodi se u obrazloženju Odluke Višeg suda

14900 pregleda 266 reakcija 19 komentar(a)
Jahta kojom je upravljao maloljetnik, Foto: Vuk Lajović
Jahta kojom je upravljao maloljetnik, Foto: Vuk Lajović

Pred sudijom kotorskog Osnovnog suda Momirkom Tešić, 23. novembra ponovo će se naći Beograđanin M.S., koji se tereti da je kao maloljetnik ljetos izazvao pomorsku nesreću u Budvi u kojoj je poginula službenica policije Maja Šljivančanin, a povrijeđen njen vjerenik Vladan Stanišić.

M.S, je, podsjetimo, krajem septembra osuđen na društveno-korisni rad od 120 sati ali je tu presudu ukinuo Viši sud. U međuvremenu, advokati optuženog su zbog nesreće podnijeli krivičnu prijavu protiv oštećenog Stanišića o kojoj će se izjasniti Tužilaštvo.

Presuda kojom je maloljetni M.S, zbog pomorske nesreće u Budvi u kojoj je poginula Maja Šljivančanin osuđen na društveno-korisni rada od najduže 120 sati, donijeta je uz bitne povrede odredbi Zakonika o krivičnom postupku.

To je zaključak Višeg suda u Podgorici, i razlog što je vijeće sudije za maloljetnike Radomira Ivanovića, ukinulo presudu sudije kotorskog Osnovnog suda Momirke Tešić i odredilo da suđenje počne iznova.

"Nema razloga o odlučnim činjenicama, ili su ti razlozi potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni, što sve obrazloženje rješenja koja opravdavaju izricanje vaspitne mjere, čini nerazumljivim i protivurječnim, a koje povrede su rezultat nepotpunog i pogrešnog činjeničnog utvrđenja", navodi se u obrazloženju Odluke Višeg suda.

Viši sud navodi i šta je po njihovoj ocjeni nepotpuno i pogrešno utvrđeno. Dio se odnosi i na način tumačenje zaključka vještaka koji je utvrdio da se maloljetnik kritičnom prilikom kretao brzinom opisanom kao granica između preticanja i križanja kurseva plovila. Po njihovoj ocjeni, kotorski sud nije sa sigurnošću utvrdio da li je maloljetnik preticao ili nije.

"Prvostepeni sud ovako datu analizu kretanja i sudara plovila cijeni u korist maloljetnog, pa se po stavu prvostepenog suda ipak radi o slučaju križanja kurseva jer je to povoljnije za maloljetnika, tim prije jer se uzima u obzir da ni sam tužilac u činjeničnom opisu ne stavlja maloljetniku na teret preticanje", dodaje se u obrazloženju odluke.

Dok se čeka novo suđenje maloljetniku koje je zakazano za 23. novembar, čeka se i odluka tužilaštva po krivičnoj prijavi koju su zbog ove pomorske nesreće, kako pouzdano saznajemo, protiv oštećenog Stanišića podnijeli branioci optuženog M.S. Stanišić je u razgovoru za našu Televiziju kazao da nije upoznat da je protiv njega podnijeta krivična prijava pa samim tim ni zbog čega.

Bonus video: