krivokapić PREDSTAVIO RJEŠENJA UA IZVRŠNU VLAST

Ovo su biografije kandidata za nove ministre

Za ministra unutrašnjih poslova, Krivokapić je predložio advokata Nikolu Terzića

95754 pregleda 2281 reakcija 126 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić predstavio je danas kadrovska rješenja za izvršnu vlast.

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Za ministra unutrašnjih poslova, Krivokapić je predložio advokata Nikolu Terzića.

Terzić je rođen 1984. godine u Podgorici gdje je i završio Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore, a od 2013. radi u advokatskoj kancelariji Terzić - Živković.

Osim zastupanja u sporovima pred sudovima i državnim organima bavi se i konsultantskim uslugama iz oblasti privrednog prava, radnog prava i javnih nabavki.

Ministarstvo vanjskih poslova

Za novog ministra vanjskih poslova, Krivokapić je predložio još jednog mladog Podgoričanina, 36-ogodišnjeg diplomiranog politikologa Đorđa Radulovića.

On je završio Fakultet političkih nauka u Podgorici a govori engleski i ruski jezik.

U Ministarstvu vanjskih poslova radi od 2011. a februara ove godine imenovan je za direktora Direkcije za Evropsku uniju.

Bio je i zamjenik ambasadora Crne Gore u Rumuniji.

Ministarstvo pravde, manjinskih i ljudskih prava

Za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Krivokapić je predložio Vladimira Leposavića, diplomiranog pravnika i član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske, koji takođe ima 36 godina.

Leposavić je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a specijalizirao se u oblasti međunarodnih ljudskih prava na Pravnom fakultetu u Vašingtonu i doktorirao na temi međunarodne zaštite manjina 2016.

Autor je dvije monografije a u izdanju Matice srpske u Crnoj Gori, objavljena mu je knjiga "Uhvaćeni u vršenju svojih prava".

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Na mjestu ministra finansija i socijalnog staranja još ranije je bio viđen Pljevljak Milojko Spajić.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a ima i diplome brokera i dilera na tržištu kapitala.

Spajić je završio i studije Ekonometrike na Osaka Univerzitetu u Japanu, kao stipendista japanske vlade.

Zvanje magistra stekao je, takođe kao stipendista, u Francuskoj, a radio je i u velikim svjetskim kompanijama u Evropi, SAD i Japanu. Govori pet svjetskih jezika.

Ministarstvo kapitalnih investicija

Za ministra kapitalnih investicija, novog resora koji uključuje i saobraćaj i energetiku, Krivokapić je predložio Mladena Bojanića.

Nekadašnjeg poslanika i predsjedničkog kandidata opozicije na izborima 2018., na kojima je izgubio od Mila Đukanovića.

Bojanić je široj javnosti prije svega poznat kao ekonomski stručnjak, a devet godina bio je u rukovodstvu Saveza ekonomista Crne Gore.

Sa diplomom brokera i dilera na tržištu kapitala, jedno vrijeme pokrivao je i funkciju direktora Montenegroberze, ali i investicionog fonda Aktiva Integra.

Bio je poslanik Pozitivne Crne Gore, a nakon razlaza sa liderom Darkom Pajovićem i nezavisni poslanik, najpoznatiji po tome što je objelodanio aferu "Ramada".

Ministarstvo ekonomskog razvoja

Na čelu ministarstva ekonomskog razvoja Krivokapić vidi magistra Jakova Milatovića.

On je nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Pogdorici magistrirao ekonomiju na Univerzitetu Oksford, kao stipendista britanske vlade, a radio je kao ekonomista u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), prvo u Londonu a onda u Podgorici.

Radio je i za Dojče banku u Frankfurtu i NLB grupu u Crnoj Gori.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Ratko Mitrović predložen je za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

U radnoj biografiji navodi da je diplomirao na Arhitektonsko građevinskom fakultetu Univerziteta u Nišu 1981. godine, da je bio angažovan na projektovanju, izgradnji i rekonstrukciji više destina različitih objekata visokogradnje te da je bio direktor gradnje Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

U posljednjih pet godina bavi se istraživanjima iz oblasti upravljanja projektima, novim tehnologijama i materijalima iz obnovljivih izvora energije.

Član je Tehničkog odbora Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Udruženja procjenitelja i Inženjerske Komore Crne Gore.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predložen je magistar Aleksandar Stijović koji radi u Institutu za šumarstvo Crne Gore.

U Vladi bi trebalo da budu i tri dame.

Ministarstvo zdravlja

Za ministarku zdravlja predložena je načelnica Odjeljenja Pulmologije Interne Klinike Kliničkog centra Crne Gore doktorka Jelena Borovinić Bojović.

Osnovnu i srednju školu završila je u Podgorici, a Medicinski fakultet u Beogradu.

Liječila je pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija tokom njegovog boravka u Kliničkom centru Crne Gore i o tome obavještavala javnost.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Krivokapić je predložio Vesnu Bratić, vanrednu profesoricu Filološkog fakulteta u Nikšiću, koja je na mjestu predsjednice NVO "Ne damo Crnu Goru" naslijedila Krivokapića.

Bratić je rođena u Trebinju, a osnovu školu i gimnaziju je završila u Bileći.

Na Univerzitetu u Beogradu je magistrirala i doktorirala.

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Za ministarku javne uprave, digitalnog društva i medija Krivokapić je predložio Cetinjanku Tamaru Srzentić.

Živjela je, studirala i radila na četiri kontinenta, a najduže u Crnoj Gori, Engleskoj i Franuskoj.

Ima diplomu kalifornijskog Univerziteta, a potom je završila i master studije menadžmenta u administraciji u Filadelfiji.

Povezani članci

05. Novembar 2020.

Ovo su Krivokapićevi predlozi za sastav Vlade