Epidemiološka situacija na Žabljaku daleko od normalne: Grad sa najstrožim mjerama

"Situacija u gradu posljednjih par dana je izgledala nešto povoljnije. Imamo 33 inficiranih, 65 građana je u samoizolaciji i 102 oporavljenih. S obzirom na ove brojke i da smo imali nekoliko dana bez ijednog slučaja, ukoliko ne bude nekog značajnijeg povećanja, za očekivati je da pređemo iz grupe 4 u grupu 3", istakao je Veselin Vukićević, predsjednik Opštine Žabljak

15170 pregleda 0 komentar(a)
Žabljak, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Žabljak, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Epidemiološka situacija na Žabljaku polako se stabilizuje, ali je još uvijek daleko od normalne pa taj grad ostaje jedini sa najstrožim mjerama koje uključuju i zabranu kretanja nakon 10 uveče.

Predsjednik Opštine Veselin Vukićević očekuje da će uskoro ipak preći iz četvrte u treću grupu, ali ni to neće otvoriti kafiće i restorane, koji su već treću nedjelju pod ključem, zbog čega negoduju ugostitelji.

Žabljak je već treću nedjelju i dalje jedina opština u Crnoj Gori u kojoj su na snazi najstrože mjere protiv koronavirusa.

Nekoliko dana nije bilo novih slučajeva, a onda juče još 10.

"Situacija u gradu posljednjih par dana je izgledala nešto povoljnije. Imamo 33 inficiranih, 65 građana je u samoizolaciji i 102 oporavljenih. S obzirom na ove brojke i da smo imali nekoliko dana bez ijednog slučaja, ukoliko ne bude nekog značajnijeg povećanja, za očekivati je da pređemo iz grupe 4 u grupu 3", istakao je Veselin Vukićević, predsjednik Opštine Žabljak.

Ako do toga dođe, Žabljačanima neće biti zabranjeno kretanje od 22 sata do 5 ujutro, dok sve ostale mjere ostaju da važe.

Građani ih, tvrdi Vukićević, za sada poštuju.

"Na ulici svi nose maske, u marketima, apotekama i javnim institucijama. Nemamo evidentiranih slučajeva kršenja mjera zabrane izlaska poslije 22 sata, kao i kad je u pitanju zabrana rada ugostiteljskih objekata", rekao je Veselin Vukićević, predsjednik Opštine Žabljak.

Sve i da dođe do popuštanja mjera, to ne znači da će se u gradu pod Durmitorom otvoriti kafići I restorani, zbog čega njihovi vlasnici i dalje negoduju.

"Dosta ljudi koji su zaraženi vode se na Žabljak, a u stvari ne žive na Žabljaku nego u Budvi, Pljevljima, Podgorici itd. Ne vidim nijedan jedni razlog zašto ne bi radili ugostiteljski objekti bar koliko toliko da bi se održala ta neka privreda na Žabljaku", kazao je Mirko Vuković, ugostitelj.

Sve to loše utiče na njihovo poslovanje.

"Niko nije još izašao iz Opštine ni da kaže, ni da da neki predlog. Mi očekujemo zimsku sezonu, mi nijedan sastanak nismo imali sa Opštinom da vidimo šta ćemo da radimo", kazao je Vuković.

Vukićević im poručuje da će već sledeće sedmice pred odbornicima biti odluka o pomoći ugostiteljima za oktobar, novembar i decembar.

Opština će im kao i u aprilu neke obaveze odložiti i za njih platiti usluge Komunalnog preduzeća.

Iz lokalne uprave Žabljaka apeluju na građane da pošuju mjere, kako bi se život u gradu što prije vratio u normalu.

Bonus video: