Projekat "Hiljadu plus": Javni poziv 16. novembra, očekuje se da oko 400 porodica riješi stambeno pitanje

Od 19. novembra do 3. decembra građani mogu podnijeti dokumentaciju bankama i, ako ispune uslove, kupiti stan kroz četvrtu fazu projekta "Hiljadu plus"

4174 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Javni poziv za kupovinu stanova u četvrtoj fazi projekta "Hiljadu plus" biće objavljen 16. novembra.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma očekuju da će na ovaj način još oko 400 porodica riješiti stambeno pitanje.

Ove godine mogu se kupiti i stanovi koje građani sami nađu na tržištu i to po kamati od 2,99 posto, bez obaveznog učešća i uz otplatu kredita na 20 godina.

Od 19. novembra do 3. decembra građani mogu podnijeti dokumentaciju bankama i, ako ispune uslove, kupiti stan kroz četvrtu fazu projekta "Hiljadu plus".

Prethodno će javni poziv za građane biti objavljen 16. novembra a moći će da podignu stambene kredite u pet banaka koje učestvuju u projektu.

"To je fiksna kamatna stopa 2,99, period otplate kredita do 20 godina, obrada kredita od 0,3 odsto i bez obaveznog učešća", istakao je Marko Čanović, iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Da bi stan ušao u projekat mora biti energetski efikasan i da su papiri 1/1, odnosno da nema tereta i ograničenja.

Ukupno 11 kompanija je ispunilo uslove i ponudilo 409 stanova u izgradnji.

Ove godine novina – mogu se kupiti i već izgrađeni stanovi, koje građani sami nađu na tržištu.

"Bez obzira da li su u vlasništvu fizičkih ili pravnih lica, bilo da se radi o starogradnji ili novogradnji, te smo doprinijeli da je ponuda stanova neograničena. Ovo podrazumijeva da građani sami mogu naći stan na tržištu i isti kupiti uz prethodnu prijavu kreditnom odboru", kazao je Čanović.

Prioritet u kupovini stanova, kao i do sada, imaju samohrani roditelji, lica sa invaliditetom, žrtve nasilja u porodici, porodice koje imaju dijete sa smetnjama u razvoju i mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja.

Ove godine u prioritetne kategorije spada još jedna grupacija.

"Imajući u vidu situaciju sa pandemijom COVID19 koja je zadesila čitavo društvo riješili smo da uključimo i zdravstvene radnike koji obavljaju djelatnost u javnom sektoru", rekao je Čanović.

Kroz prethodne tri faze projekta, 1.186 porodica u Crnoj Gori je riješilo stambeno pitanje.

Građani dodatne informacije mogu dobiti od ponedeljka pozivom Call centru na broj 19915 i odlaskom na sajt www.1000plus.me na kojem mogu pronaći neophodnu dokumentaciju.

Bonus video: