Krivokapić: Patriote blago Crne Gore iznose u Srbiju, sve ide preko dvije sestrinske banke

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić bio je gost emisije Načisto na Televiziji Vijesti

145191 pregleda 118 reakcija 293 komentar(a)
Foto: Dušan Cicmil
Foto: Dušan Cicmil
Ažurirano: 13.11.2020. 00:27h

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić bio je gost emisije Načisto na Televiziji Vijesti.

Kako je kazao ubijeđen je da će Vlada biti izglasana 2. decembra, kao i da će Dritan Abazović izvjesno biti potpredsjednik Vlade i njegov zamjenik.

Krivokapić je rekao da neće formirati političku partiju, kao i da biznismena Miodraga Daku Davidovića zna iz studentskih dana "vrlo površno".

TOK EMISIJE

21:58 - "Prijavio sam imovinu, od nepokretne imovine imam kuću, nasljeđe od mog oca, stan od Univerziteta Crne Gore. Supruga je naslijedila kuću od oca. Plac od 1.000 kvadrata u Krivošijama je poklon mog ujaka i nalazi se u jednom pustopolju. Imam plac u Balijačama od 600 kvadrata, automobil "ford fokus" iz 2007. godine, a supruga "opel" star četiri godine".

21:52 - Krivokapić je kazao da je koronu prebolio na nogama, te da je to saznao kada je uradio test na antitijela.

"Izvinjavam se što na sahrani mitropolita Amfilohija nisam nosio masku. Na taj način iskazao sam nepoštovanje prema drugima iako pouzdano znam da sam kovid prebolio na nogama, a to govore antitijela. Preležao sam koronu i ne znajući da je imam, ali to me ne opravdava", rekao je Krivokapić.

Na pitanje o pričešću kašikom i da li vjeruje da se na taj način ne može prenijeti virus, Krivokapić je rekao da je "pričešće poseban trenutak kod svakog vjernika".

"Ako imate vjeru nećete imati nikakvih problema i nećete se zaraziti pričešćem. Vi znate da čovjek koji dođe pod Ostrog, ako dođe sa vjerom, da će štošta da doživi kao preporod. Pričešće je poseban čin i u istoriji se nekada postavljalo to pitanje. Ovo je praksa koju crkva propisuje".

21:50 - Patriotizam koji se ispoljava posljednjih dana je patriotizam lažne nade. Iz Crne Gore se iznose stotine miliona, i to patriote koje su se zaklinjale u Crnu Goru i to najčešće završava na račune u Srbiji gdje se kupuju vile, stanovi na ekskluzivnoj lokaciji koju zovu Beograd na vodi. Na taj način se blago Crne Gore pretače u drugu državu... Imam konkretna saznanja i vrlo brzo ćemo imati i dokaze za to jer smo napravili zahtjev koji će vrlo brzo pokazati da li su te informacije tačne. To ne ide preko Centralne banke Crne Gore nego direktno jedna banka iz Crne Gore koja je sestrinska drugoj prebacuje ogromna sredstva u Srbiju", kazao je Krivokapić.

21:48 - Želimo da ojačamo institucije koje su zarobljene... Slobodu koju smo dobili ne koristimo na pravi način... Želimo da vidimo potpuno oslobođenog građanina koji će da poštuje zakone. Ako nema uređene države sve je urađeno uzalud...

21:44 - Crna Gora mora da bude pomirena. U teškom je raskoraku, raspolućena po svim pitanjima... Podjele nigdje ne vode...", kazao je Krivokapić.

Rekao je da neće "raditi isto što i Carević" kada je doveo sveštena lica da osveštaju zgradu Opštine Budva.

21:40 - Krivokapić je rekao i da Davidović nije dobio nijedno ministarstvo.

"Mislili su i i mnogi da će dobiti MUP. Imao sam razgovor i sa Andrijom Jovićevićem".

Ponovio je da sve što je rekao o njegovom odnosu sa Davidovićem je istina.

21:35 - Odgovarajući na pitanje ko je donio odluku da on predvodi listu Koalicije za budućnost Crne Gore, Krivokapić je pojasnio da nije bio politički aktivan i da se nije družio sa političarima, te da se trenutak koji je prelomio desio poslije okrulog stola koji je organizovala NVO "Ne damo Crnu Goru".

"Tada je prihvaćeno da tri do pet profesora predvode tu listi, na kraju sam ostao sam. Dan danas samujem", rekao je Krivokapić.

Kazao je da je Gojko Perović dao tačnu izjavu.

"Nikakvog ucjenjivanja od crkve nije bilo", rekao je Krivokapić.

Kazao je i da biznismena Miodraga Daku Davidovića zna iz studentskih dana i da ga zna "vrlo površno".

"Nismo dijelili ni hljeb ni kajmak. Znali smo se površno...", rekao je Krivokapić.

On je naveo i da neki ljude sa liste koju je predvodio se nisu nadali pobjedi na izborima.

"Prilikom proglašenja pobjede i predaje lista određeni lideri nisu bili prisutni", kazao je Krivokapić.

21:25 - Govoreći o optužbama Demokratskog fronta na njegov račun da radi za račun DPS-a, tajkuna... i zašto na njegovoj listi nema nijednog eksperta sa liste DF-a, Krivokapić je rekao da je "mapa puta Vlade bila definisana u sedam koraka".

"Kada smo krenuli bila je definisana mapa mupa od sedam koraka. Neki su stigli do drugog, trećeg, ali niko do četvrtog koraka. Smatrao sam da imam pravo da napravim intervju da upoznam kandidata, vidim stručni odnos i tu se vidjela jasna i prepoznatljiva aktivnost koju nisam razumio. Postoje vidljiva i nevidlljiva ministarstva. Vidljiva su ministarstva zdravlja, poljoprivrede i prosvete i shvatio sam da je ta priča orjentisana ka sigurnom glasu. To neću da dozvolim. Glas građana treba da bude oslobođen...." rekao je Krivokapić.

21:20 - Obrazlažući kandidaturu za ministra ekologije Ratka Mitrovića, Krivokapić je kazao da je riječ o uvaženom profesoru...

"Koji je učio i naučio i bio na Floridi i jedan je od najvećih stručnjaka za mini hidrocentrale. To je naučno rješenje koje je bilo vrlo aktuelno i u Evropskoj uniji, a ne samo u Crnoj Gori. To rješenje je tada prihvaćeo i on kao stručnjak se angažovao. Onda kada je spoznao koliki je to uticaj na životnu sredinu, prestao je da se bavi tim aktivnostima. Zašto nije javno istupao to je njegovo pravo izbora...", kazao je Krivokapić.

21:13 - "Ministarstvo turizma će biti u okviru ministartva ekonomskog razvoja. Ako nešto nije iskazano kao ministarstvo to ne znači da mu nismo posvetili pažnju i to će biti vidljivo kada bude donijeta uredba o radu i organizaciji Vlade".

21:08 - Upitan o odnosu sa kandidatom za ministra finansija Milojkom Spajićem i da li ima porodične veze sa njim, Krivokapić je rekao da ima "veoma bliske" i istakao da se uvijek borio protiv nepotizma.

"Nema nijednog predloženog kandidata koji je u bilo kakvoj vezi sa mandatarom ili međusobno. To je jasno", istakao je Krivokapić.

21:03 - Ne znam ko je Miroslav Vuković (novi izvršni direktor Plantaža). Za sve državne kompanije napravili smo određene korake i pregovore.... Ako je neko član Odbora direktora moraće da bude profesionalac, ekspert kako bi preduzeće bilo efikasno... Određena preduzeća imaju četvorostruko veći broj zaposlenih, nego što je to praksa. To je nedopustivo i neefektivno. Nećemo odmah za prvu godinu privatizovati nijedno državno preduzeće... Imate nekoliko državnih preduzeća koja imaju prifit, ostala su gubitaši...", rekao je Krivokapić.

21:00 - Najavio je plan reorganizacije te da će neki od zaposlenih u javonm sektoru dobiti otpremninu, neki otiću u penziju, a neki u privatni biznis...

20:57 - "Oni koji rade svoj posao odgovorno, radiće i dalje. Sigurno ima 10 odsto onih koji ne dolaze na posao, a plaćaju ih građani za rad, a ne nerad. Nijedan stručan službenik u bilo kom ministarstvu ne treba da strahuje za svoj posao", poručio je Krivokapić.

Dodao je da su podatke o broju zaposlenih u državnoj administraciji dobili indirektno.

20:53 - "Ako želimo da gledamo napredak Crne Gore, dajmo da gledamo unaprijed...", rekao je Krivokapić.

foto: Dušan Cicmil

20:48 - Na pitanje zašto kriterijum rodni Crnogorac nije bitan kriterijum za ministarstvo prosvjete, Krivokapić je rekao da to nije važno ni za jednu priču. Komnenić je podsjetio da je 2012. godine Bratić na potpis Ivana Brajovića dobila crnogorsko državljanstvo.

"Mislim da nije bitno ni za jednu priču. Važno da živi i radi u Crnoj Gori i ima crnogorsko državljanstvo", rekao je Krivokapić.

20:44 - Upitan kakve su reference Vesne Bratić, koja je pisca Borisa Dežulovića nazvala "ustaško đubre", Krivokapić je kazao da su to njeni lični stavovi.

"Prilikom izbora rukovodio sam se elementima stručnosti i naučnog doprinosa. Svi mi živimo u jednom čudnom vremenskom periodu u kome je zaluljano jedno klatno, a to klatno je zaljuluja odlazeća vlast. Želimo da to klatno vratimo u ravnotežu. Onaj ko bude minsitar moraće da ima jasne principe djelovanja i načina komunikacije i ovo što se desilo treba da smatamo da bude prošlost i da vidimo šta će biti u budućnosti", naveo je Krivokapić.

20:42 - Krivokapić je rekao da će ministarstvo prosvjete, kulture, sporta i nauke biti u Podgorici jer je ključno, ministarstvo prosvjete u tom resoru.

20:39 - Nijedan podatak ne možemo da dobijemo iz odlazeće tehničke Vlade. Od Ministarstva finansija smo tražili podatke o broju zaposlenih od 1. septembra, ali su nam rekli da ne mogu da nam daju takve podatke, pojasnio je Krivokapić.

20:36 - Pitanje reorganizacije ne može brzo da se riješi. Taj proces po pojedinim ministarstvima traje po tri, četiri mjeseca... Ako je neko radio prije za 120 dana mi ćemo raditi upola manje... Radićemo intezivno jer znamo da imamo problem definisanja budžeta do kraja godine. Nacrt budžeta trebao je da bude definisan do 15. novembra, kazao je Krivokapić.

20:33 - Mandatar je naveo da se sa dvije osobe konsultovao oko reorganizacije Vlade i javne uprave. Na uporna pitanje Komnenića ko su te dvije osobe, Krivokapić nije želio da kaže o kome se radi.

20:27 - Ponovio je da neće osnovati bilo koju partiju.

"Ali kad bih vam rekao šta mislim u ovom trenutku, ja bih vam rekao ono što moja baba kaže - daleko od mene politika", rekao je Krivokapić.

20:25 - Uobičajeno je da vas neko ne kritikuje 100 dana. Mislim da je prirodno da tu vladu 200 dana niko ne kritikuje. Projektujemo da radimo četiri godine, koliko će biti ne opterećujemo se time, pojasnio je Krivokapić.

20:23 - Rekao je da kada bi osnovao partiju da bi opredjeljenje stranke bilo građansko demohriščansko.

"Kad bih osnovao partiju ona bi bila tog profila. Nemam namjeru da osnujem partiju i neću je osnovati", rekao je Krivokapić.

20:19 - Na pitanje da li je Dritan Abazović defintivno njegovo rješenje za ministra odbrane, kazao je da ne želi direktno da odgovori.

"Znam šta sam predložio. Razlog leži u činjenici što smatram da je to časno, pošteno i pravično i sa najboljim namjerama. To je za mene bila najbolja mjera da pokušam da dođemo do konsenzusa".

Dodao je da će Abazović izvjesno biti potpredsjednik Vlade i "moj zamjenik, ali još nije izvjesno da će biti ministar odbrane".

foto: Dušan Cicmil

20:17 "Mislim da Katnić nije najbolje radio svoj posao"

"Formiraćemo specijalni tim za borbu protiv organizovanog kriminalna, imaćemo podršku međunarodne zajednice koja će nam dati i sredstva, čak i eksperte. To nije proces za jedan dan, to će trajati određeni vremenski period i nadamo se da ćemo poslije tri mjeseca, doći do onoga što svi očekuju".

20:14 Ne mogu saopštiti ime kandidata za šefa ANB-a. Takođe imam tri kandidata..., naveo je Krivokapić.

20:11 - "Ukazao sam mu (Terzić) da je dobio najvrući krompir od svih nas. Bilo je nekoliko kandidata koji su bili kvalitetni, on je zbog mladosti dobio prednost. Razgovaram sa tri kandidata za ministra unutrašnjih poslova".

20:10 - Prije nego je napisao stav javio mi je telefonom i rekao. Predlagao sam mu da sačeka, ali to je njegov lični stav", kazao je Krivokapić.

20:07 - Odgovoran čin Terzića. Pokazao je timsku odgovornost, u ovoj vladi nema nijednog političara. Vodio sam računa da nijedan od kandidata za ministra ne bude na listi 81 poslanika nijedne liste kandidata poslanika.

20:05 - Odlazeća vlast se ponaša kao da je u punom kapacitetu i vjerovatno smo svi pomalo krivi za to. Zašto se čekalo da termin bude 24. novembar? Mogao je termin da bude i 11. novembar i bilo kog drugog datuma imao sam pripremljen ekspoze, naveo je Krivokapić.

20:03 - Ubijeđen sam da će Vlada biti izglasana 2. decembra u Skupštini Crne Gore, rekao je Krivokapić.

Bonus video: