Rakočević: Stanje je ozbiljno, na putu smo da i kod nas budu scene koje smo viđali u bolnicama u Italiji, Španiji...

"Apelujem da svi damo doprinos u narednih mjesec dana. Sada je ozbiljno stanje, ne želimo situaciju da pacijenti ne mogu da se hospitalizuju, a sa ovakvim ponašanjem mi idemo u tom pravcu", rekla je ona

11401 pregleda 11 komentar(a)
Božidarka Rakočević, Foto: TV Vijesti
Božidarka Rakočević, Foto: TV Vijesti

Ako se nastavi ovakav trend obolijevanja koronavirusom i preopterećenja bolnica ne treba isključiti mogućnost potpunog zatvaranja države.

To je gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti kazala epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje, dr Božidarka Rakočević.

Ona je kazala da je sada očigledno da nadležne inspekcije "nisu radile svoj posao"

"Apelujem da svi damo doprinos u narednih mjesec dana. Sada je ozbiljno stanje, ne želimo situaciju da pacijenti ne mogu da se hospitalizuju, a sa ovakvim ponašanjem mi idemo u tom pravcu", rekla je ona.

Samo u Herceg Novom juče je evidentirano 147 novooboljelih od koronavirusa, a Rakočević je navela da epidemiolozi mjesecima pričaju kako se ne bi došlo do ovakve epidemiološke situacije.

"Nažalost na dobrom smo putu da idemo ka tom najgorem scenariju i da se kod nas dešavaju one scene koje smo viđali u bolnicama u Italiji, Španiji i brojnim drugim evropskim zemljama. Preopterećenost je već zdravstvenog sistema, epidemiloške službe su pred pucanjem i građani moraju da imaju strpljenja. Epidemiolozi ne mogu da postignu da pozovu sve pozitivne osobe", kazala je Rakočević.

Dodala je da se otkriva veliki broj novopozitivnih jer se počelo sa brzim testovima, testiranjima u privatnim laboratorijama.

"Veliko je opterećenje i ovo je nažalost posljedica nepoštovanja mjera. Mjesecima govorimo i upozoravamo i imamo sve lošiju epidemiološku situaciju", rekla je Rakočević.

Ona je dodala da nema više testova na čekanju.

Bonus video: